Vigyázat! Ezekkel az őszi finomságokkal meg is mérgezheted a kutyádat

HelloVidék   
  Megosztom
Vigyázat! Ezekkel az őszi finomságokkal meg is mérgezheted a kutyádat

Az őszi sütés-főzés és a hétvégék instant vendégei az októberi időszakban a gesztenye illat, a sütőtök, az alma, az ízletes piskóták vagy éppen a diós lekváros piték. Azonban a finomságok között akad néhány, amelyik hatalmas galibát okozhat. Perlaki Fanni kutyadietetikust kérdeztük arról, hogy mire kell figyelnünk ősszel és, hogy mi az, ami akár mérgező is lehet négylábú barátaink számára, ha elcsenik a konyhából. Fanni elárulta, hogy miről ismerhetjük fel, ha baj van és megosztott egy roppanós, egészséges kutyakeksz receptet is, amivel kedveskedhetünk az ebnek.

HelloVidék: Rengeteg tipikusan őszi finomság kerül a konyhákba októberre. Mire kell mégis figyelniük a gazdiknak? Mi az amit semmiképpen ne kóstoljon meg a kutya?

Perlaki Fanni: Az őszi gyümölcsök közül a csonthéjasokkal, különösen a makadámdióval érdemes vigyázni, de a mazsola és a szőlő is lehetnek mérgezőek. Inkább télen kerül a polcokra az avokádó, ezt sem kaphatja a kutya és a citrusfélék sem ajánlottak.

Milyen problémát okozhat, ha mégis megkóstolja kedvencünk valamelyiket?

A makadámdió, a mazsola és a szőlő mérgezéses tüneteket okozhatnak, de nem minden kutyánál. Ezért lehet, hogy egyik kedvencünk vígan eszegeti a lehullott szőlőt, míg a másik komoly vesepanaszokkal kerül állatorvoshoz. Sajnos, a kerti diónál is gyakori probléma, hogy a penészes csonthéjast a földről eszegeti fel az eb. A penészgombák mikotoxinokat termelnek, mely mérgezéshez vezet.

A citrusfélék nem mérgezőek, ellenben savasítják a pocakot, ezért csak nagyon korlátozott mennyiségben ajánljuk.

Mire figyeljünk ha mégis megeszik valamit ezek közül a kutyánk? Mik a tünetek? Mit tegyünk?

Mérgezéses tünetek esetén a kutya teste görcsbe rándul, zavartan viselkedik, neurológiai tünetek jelennek meg nála. A legfontosabb, hogy azonnal vigyük állatorvoshoz.

Miket kóstolhat meg mégis az őszi kedvencek közül az eb? Van valami extra finomság amivel kedveskedhetünk nekik?

Az alma, a körte, a sütőtök óriási kedvenc ősszel és ezekből isteni házi jutalomfalatok is készíthetünk. Az édesburgonyát sütés, vagy főzés után bátran adhatjuk nekik. A csipkebogyót gyakran a bokorról is lelegelik a kutyák, de leszárítva, porrá őrölve egész télre eltehető. Kistestű szuka kutyának érdemes tőzegáfonyát beszerezni az esetleges felfázás megelőzésére, kezelésére.

Milyen formában adhatjuk a kutyáknak azokat a zöldégeket és gyümölcsöket, amik esetleg hasznosak lehetnek számukra?

A kutya nem tudja jól emészteni a növények sejtfalát, így bármilyen gazdag vitamintartalmú egy növény, egészben, vagy kockázva nem tudja megemészteni. Segíthetünk ezen, ha reszeljük a gyümölcsöt, vagy zöldséget, ilyenkor részben felszívódhatnak belőle a vitaminok és az ásványi anyagok. Az erdők őszi-téli kincsét, a csipkebogyót szárítás előtt érdemes megbontani, a szőrös részét kiszedni, mert az könnyen irritálhatja a kutyát. Ezután csak szárítsuk ki és őröljük porrá.

Mi a helyzet a süteményekkel? Rengeteg ízletes pitét, piskótát, kekszeket készítünk az őszi időszakban, ezeket esetleg kis mennyiségben megkóstolhatják a kutyáink?

A kutyának teljesen más az emésztése, mint az emberé, így én hagyományos házikosztot nem igazán javaslok.

Süthetünk nekik viszont saját kutyakekszet friss zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy kis mézzel és zabliszttel.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutya

ősz

finomságok

konyha

étel

gyümölcs

zöldség

veszély

egészség

etetés