Ez a legjobb a légúti megbetegedésekre: mindenképp legyen otthon néhány üveggel

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ez a legjobb a légúti megbetegedésekre: mindenképp legyen otthon néhány üveggel

Közel 4 évtizeddel ezelőtt édesapja kezdett el méhészettel foglalkozni, majd az idők folyamán családi vállalkozássá nőtte ki magát az Ezercsepp Méhészet. Vándorméhészetként az ország különböző pontjaira utaznak begyűjteni méhcsaládjaikkal a nektárt, mellette pedig egész évben értékesítik mézkülönlegességeiket. Megkerestük Vízvári Renátát, hogy segítsen válaszaival, hogyan kell elképzelni egy méhész egész éves munkáját és a jelenlegi időkben milyen nehézségekkel néz szembe az ágazat.

HelloVidék: Mióta foglalkoztok méhészettel?

Vízvári Renáta: Édesapám eredeti szakmáját tekintve asztalosként dolgozott egy gyárban 1985-ben, amikor a kollégái között egyikük méhekkel foglalkozott otthon, amiről tudomást szerzett és elment hozzá. Korábban is érdekelte a méhészet, de ez a véletlen egybeesés indította el őt ezen a területen. Én már a méhészkedéssel nőttem fel, olyan munkákba segítettem be gyerekkoromban, ahova komoly szaktudás nem kellett. A párom beleszeretett a szakmába és elvégzett egy méhészeti OKJ-t. A megismerkedésünk előtti 2 évtizedben is működött már a méhészet, de az Ezercsepp Méhészet ezt követően alakult meg.

Hogyan kell elképzelni egy teljes évet?

A méhészkedés február, március elején kezdődik, amikor a külső nappali átlaghőmérséklet eléri a 15 Celsius fokot. A kinti hőmérséklet emelkedésekor a méhek is kezdenek mozgolódni és tisztuló repülést végeznek, kirepülnek a kaptárból. Tavasszal elkezdődik a barka és fűzfa virágzása az erdőben, nyílik a tőzike és hóvirág, ilyenkor a méhek elkezdik gyűjteni a virágport. Onnantól kezdve, hogy hosszabb-rövidebb időre elhagyják a kaptárt, lehet velük dolgozni. Tavasszal átnézzük a családokat, mert előfordul, hogy a telet nem tudják átvészelni betegség vagy legyengülés miatt. Az egészséges családokat felkészítjük az első komolyabb virágzásra, ahova már vándorolni szoktunk. Vándorméhészetként nem egy telephelyen vagyunk egész évben, hanem ahhoz a legelőhöz utazunk, ahonnan szeretnénk, hogy a méhek gyűjtsenek nektárt. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a közelben van akácos, de facéliát Mosonmagyaróvár környékéről gyűjtünk be. A következő nagy állomásunk napraforgó begyűjtése céljából Dunaújváros, utána szolidágó betakarítását a Balaton lápos környékén végezzük augusztusban. Innen már a téli telephelyünk az utolsó állomásunk, de ebben édesapám dönt hol legyen. A napi munkaidőnk nem 8-16-ig tart, a méhcsaládokat késő délután összecsomagoljuk, felrakjuk a teherautóra és éjszaka költöztetjük. Körültekintően kell szállítani a méheket, hogy feleslegesen ne stresszeljük őket. Előfordul, hogy több száz km-t is utaznak 1-1 helyszínre, ott pedig kiengedjük őket és megkezdik a gyűjtögetést.

Szerinted a méhész ágazatnak mi okozza a nehézséget?

Több méhésszel is beszélgettünk és szerintük 10 évvel ezelőtt könnyebb volt a szakmában dolgozni. Napjainkban sokféle permetező és növényvédőszert alkalmaznak a mezőgazdaságban, ami komoly problémákat tud okozni, mert olyan mennyiségű vegyszert kapnak a méhek, amitől legyengül az immunrendszerük és nem úgy viselik a telelést, mint 10 évvel ezelőtt. Ez a gyengeség genetikailag is tovább adódik, az örökítő anyag is károsodik a környezeti hatások miatt. Az időjárásváltozás is komoly gondot okoz. Van olyan vetőmag, amely meleg hatására, a virágnak azon a részén, ahol a nektár termelődik, egyszerűen beszárad, emiatt a méhek sem tudják begyűjteni. Többféle betegség van még, ami nehezíti a méhészetet, de csak párat emeltem ki belőle.

Hogyan lehet a méz szezonalitását átvészelni?

Korábbi években nyáron nálunk is kevesebben keresték a mézet, emiatt találtuk ki, hogy ízesített mézeket vezetünk be a forgalomba. Tulajdonképpen mézkészítményt árusítunk valamilyen hozzáadott ízesítéssel.

Hogyan lehet versenybe szállni a multikkal?

Nem lehet, mert a vásárlók döntésétől, szokásaitól függ. Nagyon sok embernek számít a bizalmi kapcsolat, mert azt gondolhatják a termelőtől jobb minőséget kapnak, beszélhetnek vele, információhoz juthatnak a termék gyártásának hátteréről is.

A COVID hogyan érintette az ágazatot?

Annyiban befolyásolta, hogy megemelkedett a méz iránti kereslet a gyógyászati hatása miatt, a náthás megbetegedések kezelésében. Az emberek elkezdtek jobban odafigyelni az egészségükre. Alapvetően a méz árát és a piacot nem befolyásolta a Covid. Talán a kényszerített bezárkózás hozadéka, de mindenki csökkentette az ökológiai lábnyomát és szívesebben vásárolnak hazai termelőtől. Egy generációváltás folytatódik most és megfigyelhető, hogy sokkal jobban a természetközeliség kerül fókuszba a vásárlóknál.

Mit gondolsz ágazati támogatások nélkül is érdemes lenne méhészettel foglalkozni?

A méhészek azt mondják nem érdemes belekezdeni, de szerintem inkább mindenki a konkurenciától tart. Az interneten méhész fórumokon olvasom, hogy mikor valaki megkérdezi, hogy milyen lépésekkel kezdhetne hozzá, akkor 100 hozzászólásból kb. 80-an írják, hogy el se kezdje. Azt gondolom, ha valaki ügyesen csinálja és nemcsak a saját jólétét, hanem a méhekét is szem előtt tartja, akkor a támogatások jól kiaknázhatóak. Kezdő méhészeknek nagyon jó pályázatok vannak, amivel hozzá tudnak látni dolgozni.

Milyen módon lehet értékesíni és tervezitek-e webáruház nyitását?

Gondoltunk rá, hogy webáruházban értékesítsünk, de őstermelőként nem tudjuk megvalósítani. Próbáltuk több felől körbejárni a témát, de eltérő információkat kaptunk. Alapvetően az őstermelő a közvetlen környezetét szolgálja ki. Kisboltokba, vásárokba, rendezvényekre el tudunk jutni, szeretünk személyesen találkozni a vásárlókkal és beszélgetni, mert visszajelzéseket és ötleteket adnak. Ezzel az eggyel lehet versenyezni a multikkal, mert a vásárlók találkozhatnak a termelőkkel.

Ti milyen irányba terveztek indulni?

Szeretnénk egy mézfeldolgozó kisüzemet nyitni, de egyelőre, amíg lesz kapacitásunk eljárni piacra, addig nem adjuk fel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méz

méztermelés

méztermelő

méztermés

agrárium

méh

méhész

méhészet