Koronavírus: december 21-én döntenek a szentestére vonatkozó szabályokról

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: december 21-én döntenek a szentestére vonatkozó szabályokról

Meghalt 157, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2982 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták:

  • 291 549-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytaké 7538-ra emelkedett, a gyógyultak száma 86 954.
  • Az aktív fertőzöttek száma 197 057. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.
  • Kórházban 7522 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 573-an vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 44 248-an vannak, a mintavételek száma 2 424 533-ra emelkedett.

Közölték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónappal meghosszabbított: a kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés is fennmarad, január 11-ig.

A szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én döntenek, az esti kijárási tilalom december 31-én azonban érvényben lesz

- írták.

Hozzátették:

az egészségügyi védekezés fenntartásáért a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is.

Kiemelték, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A nyugdíjasoknak a posta decemberben kézbesíti azt a levelet, amelyben Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le

- hangsúlyozták, hozzátéve:

a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

Emlékeztettek: a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben.

Közölték: lezárult a célzott csoportos tesztelés harmadik köre. Az elmúlt hetekben 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozóknál.

A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zárultak, a megjelentek kevesebb mint két százalékának lett pozitív az eredménye. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az operatív törzs dönthet, az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket

- tudatták.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.

Az operatív törzs jelenleg 158 óvodában egy-egy csoportot, 84 óvodában és 51 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 406 iskolában egy-két osztályt, 31 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.

Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.

Az oldal térképe szerint eddig:

  • Budapesten (57 352) és Pest megyében (37 044) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.
  • Ezt követi Győr-Moson-Sopron (17 502),
  • Borsod-Abaúj-Zemplén (17 028),
  • Hajdú-Bihar (16 439)
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (14 662).
  • A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (5484).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

karácsony

ünnep

kijárási tilalom

kijárási korlátozás