Eljött a nap: ma láthatjuk az égbolton a betlehemi csillagot, ekkor kell figyelnünk

HelloVidék   
  Megosztom
Eljött a nap: ma láthatjuk az égbolton a betlehemi csillagot, ekkor kell figyelnünk

Naplementét követően az év leghosszabb éjszakája áll előttünk.Napnyugta után rövid ideig a szerencsésebb helyszínekről megfigyelhetjük, ahogy a Szaturnusz és a Jupiter elérik legközelebbi látszólagos helyzetüket egymáshoz képest.

A téli napforduló idén december 21-én 11 óra 2 percre esik, ekkor veszi kezdetét a csillagászati tél, a nappalok azonban egyre hosszabbak lesznek, az éjszakák pedig rövidülnek - írja az Időkép.

Hétfőn a felhőzet főként a keleti és pár órára az északnyugati határszélen szakadozhat fel.

Napnyugta után rövid ideig a szerencsésebb helyszínekről megfigyelhetjük, ahogy a Szaturnusz és a Jupiter elérik legközelebbi látszólagos helyzetüket egymáshoz képest.

A ritka bolygóegyüttállásról korábban mi is írtunk: a jelenséget "betlehemi csillagnak" vagy "a karácsony csillagának" is szokás hívni. Ez az együttállás Jézus születésekor is bekövetkezett. Azért is különleges, mert közel 800 évente egyszer fordult elő.

A kevésbé éles szeműek szabad szemmel nem is fogják tudni különválasztani a két bolygót: fényességük és színük összeolvad majd egyetlen egyesült bolygóvá. Éles szemű megfigyelők azonban szabad szemmel is meg tudják majd pillantani a Szaturnusz jóval halványabb fénypontját a csillogó Jupiter mellett, egy igen látványos és szoros bolygó-kettőscsillagban gyönyörködve.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csillag

betlehemi csillag

együttállás

szaturnusz

jupiter

bolygó