Ezek a téli időszak szuperhatásos gyógynövényei: a természet patikájában mindenre van orvosság

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a téli időszak szuperhatásos gyógynövényei: a természet patikájában mindenre van orvosság

A gyógynövények ismerete a hétköznapok során is hasznos lehet, ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választunk hazai vagy más égövről származó gyógynövényeket, gyógynövény-készítményeket a szintetikus gyógyszerek helyett.

Gondoltad volna, hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiválóan alkalmazható? Tudtad, hogy a kakukkfű lehet citromillatú is? Hallottál már arról, hogy a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak vagy éppen a burgonya csírázása?

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszék kutatásainak fókuszában a gyógynövények mélyebb megismerése, a hazai alapanyagtermelés támogatása áll. A szakértők – hazai és külföldi hallgatók segítségével – választ keresnek olyan kérdésekre, mint például miként tárolhatók a zöld fűszernövények a legkisebb aromaveszteség nélkül, vagy melyik levendulafajtát milyen célra érdemes telepíteni.

A téli időszakban például előtérbe kerülnek a megfázásra, meghűlésre alkalmazható gyógyfüvek, így immunrendszerünk erősítéséhez a C-vitamin-tartalmú csipkebogyóra, az Amerikából honosított kasvirágra vagy éppen az egzotikusan hangzó ginzenggyökérre is érdemes több figyelmet szentelnünk. Abban az esetben is gazdag eszköztár áll rendelkezésünkre, amennyiben már kialakult tüneteket kell kezelnünk.

A felsőlégúti panaszok enyhítésére szolgálhat a klasszikus hársfatea, a görcsös köhögést pedig a kakukkfű, a fehérmályva gyökere vagy a szöszös ökörfarkkóró virágai is enyhíthetik. Inhalálásra legnépszerűbb a kamilla virágzatából, a borsmenta vagy az eukaliptusz leveleiből készített lepárolt illóolaj. Kevésbé ismert tény, hogy a mézeskalács ízesítésekor használt szegfűszeget a torokgyulladás kezelésére is hatékonyan alkalmazhatjuk fájdalomcsillapítóként, de ugyanerre a panaszra javasolt az északról származó izlandi zuzmó is.

A természet kincseihez nem csak a téli megbetegedések alkalmával fordulhatunk. Hasznos segítséget nyújthatnak a sokunkat érintő krónikus panaszok esetében is. Gyomorhurut vagy visszatérő emésztési problémák esetén különösen ajánlott a cickafark hajtása vagy virágzata, a gyömbérgyökér vagy a jólismert köménymag. A babateák nélkülözhetetlen alapanyaga az édeskömény, míg alvászavar esetén a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű tehet jó szolgálatot.

A piacon található számos készítmény közül sajnos nehéz kiválasztani a minőségileg hatásos és ugyanakkor biztonságos termékeket. Ezt felismerve indít új, posztgraduális szakirányú továbbképzést a Szent István Egyetem. A Gyógy- és Aromanövények Tanszék gyógynövényismerő és -felhasználó képzésének az a célja, hogy keretein belül professzionális ismereteket kaphassanak a téma iránt érdeklődők, akik itt olvashatnak bővebben a jelentkezésről.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógynövény

szent istván egyetem