Tudod, milyen titkot rejtenek a karácsonyi szimbólumok? Meglepő a jelentésük

HelloVidék   
  Megosztom
Tudod, milyen titkot rejtenek a karácsonyi szimbólumok? Meglepő a jelentésük

Talán nem is gondolnánk, de a klasszikus karácsonyi díszeknek, kellékeknek fontos szimbolikus jelentésük van, sok közülük pogány eredetű. Íme néhány a legnépszerűbbek közül!

Annak ellenére, hogy a karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, rengeteg nem keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként. Az adott helyi kultúrától függően együtt jár vele az ajándékozás, a közös, családi étkezés és persze a karácsonyfa-állítás. Talán nem is gondolnánk, de a klasszikus karácsonyi díszeknek, "kellékeknek" fontos szimbolikus jelentésük van, sok közülük pogány eredetű. Íme néhány a legnépszerűbbek közül!

Karácsonyfa

Hagyományos karácsonyi szimbólum és ünnepi kellék, amelyet először Németország területén díszítettek fel karácsonykor a 16. században. Néhány forrás szerint

Maga a fenyőfa zöld színével és azzal, hogy örökzöld, az örök élet reményét, az új életet jelképezi.

Bécsben az első karácsonyfát a Berlinből áttelepült Arnstein bankárcsalád házában állították 1814-ben, ami akkoriban olyan furcsa volt, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla. Magyarországon az első karácsonyfát Brunszvik Teréz grófnő állította a Fejér megyei Martonvásáron lévő birtokán, 1824-ben. A magyar hagyomány szerint a fát december 24-én állítják, és vízkeresztig (január 6.) áll.

A karácsonyfa díszei

Kezdetben almát, diót, ostyát, mézespogácsa-alakokat, édességeket, valamint fából és textilből készült díszeket aggattak a karácsonyfákra, a 19. század végén pedig már a csillogó díszek váltak a népszerű díszítőelemeivé.

A fára díszként kötött alma az eredendő bűnre, a tudás megszerzésére emlékeztet minket, mert a paradicsomi tudás fájának szimbolikus gyümölcse, de az élet fájának is gyümölcse. A dió ősi Krisztus-jelkép, de bölcsesség-jelképként is számon tartják, emellett életerőt biztosít, megvéd és energiával tölt fel, felkészít a következő évre.

A karácsonyfa nélkülözhetetlen elemei közé tartoznak a gömbök is, amelyek változatos színűek és anyagúak, de mind a paradicsomi fa almáját jelképezik. A színes girlandok, szalagok és angyalhajak részben a paradicsomi fára tekeredő kígyót, részben a teremtést átszövő időszálakat jelképezik. A harangok, csengők a pogány hitvilág fontos szimbólumainak emlékét őrzik: a néphit szerint hangjuk elűzi a rossz szellemeket, a gyertyával és a csillagszóróval együtt pedig tisztító hatásuk van.

Adventi koszorú

Az adventi várakozás szimbóluma: gyertyái az adventi időszak négy hetét jelképezik. A 19. században jelent meg a német evangélikus keresztényeknél. Az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták. A keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak (leggyakrabban fenyő) a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét.

A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín; a rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján gyújtják meg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsony

szimbólum

jelkép

jelentés

hagyomány

népszokás