Karácsonyi kajakóma: így gyötör meg a túlevés, mutatjuk mi történik a testedben percről percre

HelloVidék   
  Megosztom
Karácsonyi kajakóma: így gyötör meg a túlevés, mutatjuk mi történik a testedben percről percre

Az ünnepek alatt egy-egy kiadós kiadós ebéd vagy vacsora után hamar érezhetjük magunkat fáradtnak, letargikusnak. Ezt az állapotot legtöbbször kajakómának nevezzük. Hogy miért és hogyan tör ránk a szörnyű telítettség és puffadtság érzete? Mit lehet tenni ellene? Ennek járt utána a HelloVidék.

Sokaknak ismerős lehet a karácsonyi ebéd, vacsora utáni szörnyű, telített érzés, amit évről-évre megtapasztalhatunk. A nyomasztó és letargikus állapot evés után, könnyen felborítatja a nap hátralévő részté is, főleg, ha gyomorfájással, puffadással és hatalmas fáradságérzéssel jár. A köztudatban kajakómának hívott jelenséget nagyon sok dolog okozhatja. Most annak jártunk utána, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzük vagy kezeljük.

Mi történik a gyomrodban ilyenkor? Mutatjuk percről percre!

Amikor a karácsonyi családi étkezésekre gondolunk, szinte már azonnal érezzük a telítettséget, amit a legtöbben már többször is megtapasztalhattunk az ebédek, vacsorák során. Egy dél-afrikai kutatás szerint a becsült energiafogyasztásunk egy karácsonyi ebéd alatt ugyan annyi, mint egy másfél napos túra során. Ha meg akarjuk érteni, mi történik a szervezetünkben ilyenkor, vegyük szemügyre lépésről-lépésre, hogy dolgozzuk fel az elfogyasztott ételt-italt!

Első 5 perc után

Az alkohol gyorsan felszívódik a véráramba, és öt-tíz perccel az első korty után kezdet megérezni. A vékonybél felszívja az alkohol nagy részét, a többit a gyomor intézi. Az alkohol tágítja az ereket, különösen a bőr alatti kapillárisokat, ezért érezzük, hogy melegünk van.

20 perc után

Az átlagos gyomornak egy liter a befogadóképessége. Érdekesség viszont, hogy evés közben, a telítettség érzését kb 20 perc után kezdjük el érezni, ennyi idő kell, amíg a telítettség jelei eljutnak az agyba a gyomor-bél traktusból. Persze lehet, hogy addigra már túlettük magunkat. A telítettség érzését fokozza a túl gyors evés és ivás, amelye során több levegőt is nyelünk, mint kellene. Ez okozza a büfögést.

30 perc után

Evés közben az étel megemeli a vércukorszintet. Válaszul a hasnyálmirigy elkezdi termelni az inzulin hormont, amely átalakítja a glükózt egy glikogén nevű tárolható formába. A vércukorszint ebből eredő csökkenése elsöprő fáradtságot okoz.

1 óra után

Evés után több vér áramlik az emésztőrendszerbe. Az emésztés elősegítése érdekében a szív és az anyagcsere felgyorsul, melyet a testhőmérséklet enyhe emelkedése kíséri, emiatt izzadtnak és fáradtabbnak érezzük magunkat. A helyzetet tovább rontja: hogy a tartalmasabb ételeket nehezebben dolgozza fel a szervezetünk, az alkohol pedig lassítja az emésztést.

2 óra után

A fehérjében és zsírban gazdag nehéz étkezés két-három órán át ülhet a gyomrodban, így puffadtnak érezzük magunkat. A puffadás részben akkor jelentkezik, amikor a szervezet enzimjei nem képesek megbirkózni bizonyos anyagokkal, például a raffinózzal, a kelbimbóban és más sárgarépában található komplex cukorral.

3 óra után

Körülbelül három órába telik, amíg a test lebont egy 250 ml-es pohár bort, de valószínűleg ennél többet iszunk egy vacsora alatt.

6 óra után

Hat-nyolc órára van szükség ahhoz, hogy az étel áthaladjon a gyomorban és a vékonybélben, mielőtt eljutna a vastagbélig. A test a húst aminosavakká emészti, amelyek a vékonybélen és a véren keresztül felszívódnak.

24 óra után

A meggyötört érzés, a másnaposság, amelyet nagyrészt az alkohol vizelethajtó jellegéből adódó kiszáradás okoz, mára enyhül. A szervezet végül elkezdheti az emésztetlen ételeket eltávolítani, felszívva a vizet és az ásványi anyagokat. Irány a mosdó!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kajakóma

étkezés

karácsony

karácsonyi vacsora

vacsora

karácsonyi ebéd

karácsonyi étkezés

túlevés