Ijesztő, mit hoz ki belőlünk 2020 karácsonya: így megőrizheted a lelki egyensúlyt

HelloVidék   
  Megosztom
Ijesztő, mit hoz ki belőlünk 2020 karácsonya: így megőrizheted a lelki egyensúlyt

Karácsony közeledtével az emberek izgulni kezdenek, stresszesebbek és feszültek. De vajon maga a karácsony változtatja meg a magatartásunkat? Mostani cikkünkben annak jártunk utána, hogy miért változunk meg az ünnepek előtt. Nem is gondolnánk, de nagy hatással van ránk a bevásárlóközpontokban hallott karácsonyi zene, az üdvözlőlapok, amiket kapunk vagy mi magunk küldünk. De még a karácsonyi dekoráció is. Hogy hat ez ránk mentálisan és miért? Most kiderül!

Mit mond rólad a ház díszítése?

Egyre divatosabb karácsonykor házaink külsejét díszíteni. Van ennek pszichológiai oka? Az egyik elmélet szerint ezt azért tesszük, hogy kifejezzük a külvilágnak, a szomszédoknak: barátságosak vagyunk.

Egy tanulmány szerint, pozitívan hat a lakók megítélésére, ha kidekorálják a házat. A kutatás szerint idegen személyek sokkal inkább gondolták a díszes házak lakóit kedvesnek, barátságosnak, mint azokat, ahol nem voltak égők, díszek a házakon.

Miért küldünk karácsonyi képeslapokat?

A karácsony az az időszak, amikor a hagyományokhoz híven képeslapokat küldünk és kapunk. A hagyományokon túl és azon a kellemetlen véletleneken kívül, amikor valaki olyantól kapunk üdvözletet, akinek nem küldtünk, elfelejtettünk vagy nem is akartunk küldeni, vajon van-e más oka, az üdvözletek küldésének.

Egy kutatás szerint, hajlamosak vagyunk több kártyát küldeni azoknak az embereknek, akiket megpróbálunk lenyűgözni, vagy azoknak, akiket pozitívan akarunk látni. Egy másik tény, hogy az emberek olyanoknak is képesek üdvözletet küldeni, akiket alig ismernek. Ezek az eredmények pedig azt sugallják, hogy úgy tűnik, képeslapokat, üdvözleteket küldünk pusztán azért, hogy lenyűgözzük más embereket. Érdemes ezen elgondolkodni és idén végigvenni, kiket is szeretnénk szívből köszönteni? Hiszen csak így érdemes!

Megragad minket a boldog karácsonyi zene?

Karácsonykor a vásárlás néha frusztráló és megterhelő lehet, különösen,ha temérdek ember között bóklászunk, akik a megfelelő ajándékok megtalálásáért küzdenek. Lehetséges, hogy az áruházak tulajdonosai megpróbálják manipulálni a légkört annak érdekében, hogy hosszabb ideig vásárolhassunk? A boltokról és a bevásárlóközpontokról alkotott véleményünket karácsonykor ez befolyásolja? Kiderül!

Decemberben a boltok karácsonyi zenét játszanak az üzletekben, ezt minden évben megtapasztaljuk. Ez azért történik, mert számos kutatás igazolta, hogy jó hatással vannak az emberekre az ünnepi muzsikák. Vizsgálatok azt mutatták, hogy a vásárlók értékelése az üzletekről általában ebben az időszakban a legmagasabb, köszönhetően a karácsonyi daloknak és az ünnepi illatoknak, amit ilyenkor hallunk és érzünk a boltokban. Ezt a kettőt kombinálva érik el, hogy kellemes légkört alakítsanak ki, hiszen így a vásárlás is könnyedebb, stresszmentesebb.

Hogyan reagálunk a nemkívánatos ajándékokra?

A karácsony az ajándékozás ideje. Bár szeretteink mindent megtesznek annak érdekében, hogy figyelmes ajándékokat válasszanak ki számunkra, néha megesik, hogy olyan ajándékokat kapunk, amelyekre valójában nincs is szükségünk vagy nem tetszenek. Hogyan reagálunk az ilyen nem kívánt ajándékok fogadására?

Egy kutatás során a résztvevőkkel elhitették, hogy párjuk, ajándékot választott ki a számukra. A kísérlet előtt viszont minden résztvevő elmondta, milyen ajándékra vágyik és mi az, amire kevésbé. Ezután a kísérlet során voltak, akik azt kapták, amit szerettek volna, voltak természetesen, akik azt kapták, amit nem akartak.

Miután megkapták ajándékukat, a résztvevők értékelték, hogyan érzik magukat. A vizsgálat végén kiderült, a férfiak általában kevésbé kedvezően reagálnak a nem kívánt ajándékok fogadására, ezzel szemben a nők sokkal jobban fogadták a kevésbé vágyott ajándékokat. Ezt érdemes szemmel tartani az ajándékozás során!

Mikor vesztjük el a hitet a Mikulásban?

A legtöbb nyugati kultúrában a kisgyermekek hisznek olyan fantáziafigurákban, mint a húsvéti nyuszi és a mikulás, és ez a hit egyre csökken, ahogy a gyerekek idősödnek. Logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy ennek a meggyőződésnek az időtartamának és erősségének a gyermek kognitív fejlettségi szintjéhez kell kapcsolódnia, mivel ötéves korára a legtöbb gyermek meg tudja különböztetni a színlelt cselekedeteket a valóságtól. Jacqueline Wise kutatása azonban rámutatott arra, hogy a gyerekek hite a Mikulásba csak hétéves korukban csökken, és a kilencéves gyerekek körülbelül egyharmada még mindig hisz a Mikulásban, ami arra utal, hogy a Mikulásba vetett hitünk hosszabb ideig tart fenn, mint más fantasy figuráknál.

Szóval lehet boldog a karácsony? És ha igen, hogyan?

Egy másik tanulmány alaposabban megvizsgálta a karácsonyi ünnepek jólléttel való összefüggését. A kutatásban 117, 18 és 80 év közötti embert kérdeztek meg arról, mennyire elégedettek, stresszesek, milyen érzelmi állapotba kerülnek a karácsonyi szezonban.

A tanulmányban kérdéseket tettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az emberek hogyan használták fel a pénzüket, és milyen típusú dolgokat vásároltak, fogyasztottak karácsonykor.

A kutatás végén megállapították, hogy a karácsonyi boldogság családi és vallási tapasztalatokkal társult. Tehát ez a fő boldogságforrás az ünnepek idején. Ebből merítenek a legtöbben. Az emberek hangulatát és jóllétét inkább a bevásárlás, a pénzköltés volt, ami negatívan befolyásolta.

(Forrás: psychologytoday)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karácsonyi bevásárlás

bevásárlás

ünnep

stressz

feszültség

idegesség

boldogság

szokások

dekoráció

szomszédok