Koronavírus: megvan az időpont, mikortól oltanak a háziorvosok, de még sok a kérdőjel

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: megvan az időpont, mikortól oltanak a háziorvosok, de még sok a kérdőjel

A hírek szerint már jövő csütörtökön kezdik oltani a háziorvosok a koronavírus vakcinára regisztrált idős embereket. Az érintett szakemberek tájékoztató levelet kaptak, de az ATV Híradónak nyilatkozó orvosban még így is sok kérdőjel maradt. Az elmúlt 24 órában mindenesetre 89 áldozata volt itthon a járványnak.

A jövő hét elején megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek beoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni - közölte még pénteken a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője.

1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát

Az abban lévő tíz adag oltóanyagot a regisztráció és az életkor sorrendjében praxisonként tíz idős ember kapja meg. További 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával a megyei oltópontokon, ahová betegszállítók viszik el őket.

A jövő hét végéig tartó oltási szakaszban több mint 48 ezer ember kapja meg a védőoltást.

A szervezés is hatalmas kérdés

Rengeteg kérdőjel van bennem azért a levél alapján

– nyilatkozott az ATV-nek Koncz Erika háziorvos, akinek a körzete az egyike annak az 1800 praxisnak, ami tíz idős ember beoltására elegendő Moderna oltóanyagot kap.

Hétfő délutánra már a pontos időbeosztást is le kell adnia, mégsem tudja, hogyan lesz ez kivitelezhető egy asszisztenssel.

Nem tudjuk még, hogy hova kell mennünk az oltóanyagért, nem tudjuk még, hogy a hűtőláncnak a tárolása, hogy ne szakadjon meg a hűtőlánc, az hogy fog történni. És igazából a szervezés is nagy kérdés, mert ha a munkaidőben való oltást nézem, akkor marad három óra, ezen helül a háznál lévőket is le kell oltatnom

– részletezte kételyeit Koncz Erika. Olyan háziorvos is akad, akinek még ennél is kevesebb információja van az oltásról.

Az ATV megkeresésére az EMMI azt írta: a felmerülő kérdések kapcsán az érintettek – egyebek mellett – a megyei oltási bizottsághoz fordulhatnak.

Több kritika érte a napokban módosított kormányrendeletet, miszerint minden olyan vakcina, amelyet a világban már több mint egymillió embernek beadtak, külön hatósági vizsgálat nélkül megkaphatja a magyar vészhelyzeti engedélyt.

Az Indexnek adott interjúban Szijjártó Péter továbbra sem árulta el, hogy mennyibe került a kínai vakcina beszerzése. Azt azonban elmondta, hogy a keleti oltóanyaggal szerinte emberek ezreit menthetik meg, és a korlátozások feloldása is hamarabb jöhet. A politikus visszautasította, hogy nyomást gyakoroltak volna a gyógyszerhatóságra.

Merkely: előnyt jelent, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van

A Semmelweis Egyetemen az orvosok 99,9 százalékát beoltották, a szakdolgozók esetében ez az arány 87 százalékos.

Merkely Béla rektor a Kossuth rádióban a vakcinákról elmondta: az AstraZeneca, a Sinopharm oltásai és Szputnyik vakcina már régóta ismert technológiára épül, a két legújabb mRNS alapú oltóanyag, a Pfizer/BioNTech és a Moderna viszont új módszerrel dolgozik. Utóbbi kettő előnye az, hogy a jövőben az új típusú világjárványokra sokkal gyorsabban lehet majd vakcinát előállítani, hiszen ha megismerik a vírus fehérjéit, akkor elképzelhető, hogy akár hat héten belül lehet megfelelő vakcinát gyártani.

Merkely Béla fontosnak nevezte az oltással kapcsolatos bizalmat. Hangsúlyozta: az oltás volt az az orvosi felfedezés, amely a legtöbb életet mentette meg a világon. Emlékeztetett arra, száz évvel ezelőtt szinte minden családban volt olyan gyermek, aki valamilyen fertőzés miatt meghalt.

A rektor kitért az Európában először Magyarországon alkalmazott új koronavírus-ellenes infúzióra is. Ezt az egyébként nem olcsó terápiát Merkely Béla olyan betegeknek javasolja, akiknek az immunrendszere gyenge, vagy jelentős krónikus betegségük van. Példaként hozta a szívelégtelenséget vagy a transzplantáción átesetteket. Hozzátette: a kezelés hasonlít a már hónapok óta használt vérplazma-terápiára.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellividék

koronavírus

járványhelyzet

covid-19

oltás