Nem győzik hangsúlyozni: továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása

MTI   
  Megosztom
Nem győzik hangsúlyozni: továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása

Az operatív törzs arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be a hatályban lévő védelmi intézkedéseket - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében közösen elért eredményeket közösen meg is tartsuk

- tette hozzá Gál Kristóf alezredes.

A szóvivő beszámolt arról, hogy bár a veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, gyűlést tartani, vasárnap délre a budapesti Hősök terére magánszemélyek gyűlést jelentettek be, amelyen többen is megjelentek. A rendőrök a gyűlésen tartózkodókat igazoltatták, majd figyelmeztették, a gyűlés szervezői és megtartói ellen pedig közigazgatási eljárást kezdeményeztek. A maszkviselés szabályainak megsértése miatt két emberre helyszíni bírságot szabtak ki, négyet pedig feljelentettek.

Az alezredes tájékoztatása szerint a hétvégén 607 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így már 22 550-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.

Gál Kristóf elmondta:

523-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, 20 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 64-en pedig bevásárlóközpontban, egyéb zárt helyen nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 236 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 598 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Hétvégén a rendőrök a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1532 emberrel szemben intézkedtek, közülük egy ember a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést szegte meg. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom idején már 32 052 esetben kellett fellépniük szabályszegőkkel szemben

- mondta Gál Kristóf.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, pénteken, szombaton és vasárnap a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 228 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 794-szer intézkedtek.

Vasárnap 8105 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 13 810-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1698-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat

- ismertette az alezredes.

Arra a kérdésre, hogy fellépnek-e a közösségi felületeken a vakcinákról valótlanságokat megjelentetőkkel szemben, azt mondta: a rendőrség folyamatosan monitorozza az interneten megjelenő tartalmakat és számos lakossági jelzés is érkezik hozzájuk.

Az adott tartalmakkal kapcsolatban a rendőrség mindig azt vizsgálja, megvalósul-e bűncselekmény. Az ugyanis, hogy valakinek egy tartalom eléri vagy meghaladja az ingerküszöbét, még nem jelenti azt, hogy jogsértés is megvalósul

- mondta, majd hozzátette, ha ez mégis megtörténik, akkor a rendőrség minden alkalommal megteszi a szükséges intézkedéseket, és arra is lehetőség van, hogy a kifogásolható tartalmat a szolgáltatón keresztül elérhetetlenné tegyék.

Arra kérte az állampolgárokat, hogy legyenek körültekintőek, mielőtt egy tartalmat megosztanak a közösségi felületeken, mert egy álhír megosztásával nemcsak súlyosan akadályozhatják a védekezést, de jogsértést is elkövethetnek, ami rendőri eljárást vonhat maga után.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

operatív törzs

védekezés

védelmi intézkedések

koronavírus

koronavírus elleni védekezés

gál kristóf