Horror: döbbenetes, ez történik a hattyúval, ha kennyérrel etetjük + videó

HelloVidék   
  Megosztom
Horror: döbbenetes, ez történik a hattyúval, ha kennyérrel etetjük + videó

A hattyúk etetése teljesen felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek – bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja életveszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat!

A minap a keszthelyi mólón figyeltek fel egy tokás hattyúra, aki úgy nézett ki, mint akinek a torkán akadt egy nagyobb falat - írja a LikeBalaton. Megtudták, hogy valóban ételmaradék rakódott le a madár nyelve alatt, egy-két hónap kenyérrel való etetés után nézett ki így a szerencsétlen állat.

Minden bajnak a kenyér az oka!

Ahogy később kiderült, fű, sár, kenyér és kürtöskalács keveréke volt a hattyú csőre alatt:

Megnyúlt a hattyú nyakán a bőr, tokája lett, ezzel az a baj, hogy ezután már könnyebben visszarakódik a kenyér. Betapad a nyelve alá, és mivel a kenyér ragacsos, mindig rátevődik valami. Most egy dió nagyságú gumót szedtünk ki a madár csőre alól. A probléma az, hogy az ilyen gumó egy idő után megkövesedik, belenő a hattyú nyelvének a tövébe, és a csőrét nem tudja majd becsukni. Így nem tud legelni, a vízből is csak a lebegő növényeket tudja megenni, hiszen nem tudja összecsípni a csőrét; nem csukódik be a szája, alulról feszíti a gumó.
Amikor ez a gumó zavarja a hattyút, az a saját nyakát kezdi el kikaparni, megsebesíteni, hogy valahogy kívülről kipiszkálja a lerakódást, de ez nem megy neki, csak tovább sérül a madár.

- nyilatkozta a lapnak Rigó Gábor, a Festetics-kastély Madárparkjának vezetője.

Íme, egy videó is készült a beavatkozásról:

Fontos tehát, ha mindenki megjegyezi:

Így etesd, ha jót akarsz a vizimadárnak!

A szakember szerint pedig, ha mégis szeretnéd megetetni a hattyúkat, dobjunk nekik inkább egy marék füvet, azt is imádják, és ezzel nem betegíted meg őket!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hattyú

madarak etetése