Kiderült a nagy tejtitok: vajon megéri az ötszörös árat a legújabb őrület?

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a nagy tejtitok: vajon megéri az ötszörös árat a legújabb őrület?

Szakemberek szerint még mindig nem fogyasztunk elég tejterméket, annak ellenére sem, hogy tudjuk, számos jótékony hatással rendelkeznek. Manapság az áruházak polcain számos termék közül választhatunk, annak megfelelően, hogy milyen típust preferálunk. A zsírszegény és zsíros tejek mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a laktózmentes és a különböző bio és növényi alapú italok. Ennek apropóján annak jártunk utána, hogy pontosan mennyi tejet isznak a magyarok illetve, hogy mennyi lenne az ideális mennyiség mennyiség. Milyen előnye van a növényi alapú tejtermék-helyettesítőknek és miért érdemes fogyasztani. De azt is kiderítettük, hogy nem érdemes lemondani a tehéntejről csak, ha az valamiért indokolt.

Ahogy arról már korábban írtunk, a magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása – tejegyenértékben mérve – az uniós átlag (250 kg) alatti, 165 kg körül mozog egy főre vetítve. Ezen belül fogyasztói folyadéktejből 54-55 litert fogyasztott el átlagosan egy fő 2018-ban, savanyított tejtermékből (joghurt, kefir, tejföl) pedig 13-14 litert. A sajt és túró fogyasztás együtt 7,9 kg volt fejenként, míg vajból és vajkrémből 1,2 kg fogyott.

A korábbi évekhez képest ezek a számok kismértékű emelkedést mutatnak, de még mindig elmaradnak az Európai Unió jelenlegi átlagfogyasztásától. A fogyasztói folyadéktej esetében a hazai fogyasztás elmaradás alapvetően nem is számottevő az uniós fogyasztáshoz képest, a feldolgozott, magas hozzáadott értékkel bíró tejtermékek fogyasztása ugyanakkor hazánkban jóval alacsonyabb.

A hivatalos ajánlások szerint naponta fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék (pl. 10 dkg sajt, 5 dl kefir vagy joghurt, egy-egy krémtúró vagy más túródesszert, két szelet vajaskenyér stb.) fogyasztása javasolt mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében (a pontos mennyiség kis mértékben függhet az életkortól, a nemtől, illetve a fizikai aktivitástól is). Számos kutatás, tanulmány áll rendelkezésre, amely a tej és tejtermékek fogyasztásának egészségre gyakorolt pozitív hatásait mutatja ki. A tej és tejtermékek koncentráltan tartalmaznak az emberi szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, ezért is tartjuk lényegesnek, hogy a tej pozitív élettani hatásaival már a fiatal generációt is megismertessük

- magyarázta el Harcz Zoltánt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Jó lenne több tejet fogyasztani, de az árak folyamatosan emelkednek

Az AIK Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb, tej és tejtermékek agrárpiaci jelentése szerint:

  • Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 110,13 forint/kilogramm volt 2020 decemberében. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos romlása, a zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal volt magasabb 2020 decemberében a novemberihez képest és 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
  • A nyerstej kiviteli ára 106,87 forint/kilogramm volt 2020 decemberében, az előző havihoz képest 9 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 3 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 3 százalékkal maradt el a termelői átlagártól.
  • A NAIK AKI PÁIR adatai szerint 2020 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (egyaránt +4 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós és dobozos friss tej (egyaránt +3 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+2 százalék) értékesítési ára.
  • A KSH adatai szerint a 2,8 százalék és az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé egyaránt 4 százalékkal emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Az áremelkedéseket napi szinten tapasztaljuk a bevásárlások során, éppen ezért megnéztük a nagyobb áruházláncok( Aldi, Auchan, Tesco, Spar) jelenlegi online kínálatát, milyen áron vásárolhatunk tejet az egyes üzletekben. A következő táblázatban egy tól-ig értéket adtunk meg, hogy melyek voltak a legolcsóbb, illetve legdrágább termékek, hiszen az árak márkánként is eltérőek.

Aldi Auchan Tesco Spar
tej 1,5% 169-199 Ft 179-285 Ft 185-439 Ft 175-299 Ft
tej 2,8 % 209 Ft 208-319 Ft 199-459 Ft 205-315 Ft
tej 3,5 % 219 Ft 239-379 Ft 219-359 Ft 229 Ft
Laktózmentes UHT tej 1,5 % 299 Ft 209-389 Ft 269- 369 Ft 359-379 Ft
Laktózmentes UHT tej 2,8 % 319 Ft 329-439 Ft 369 Ft 319-379 Ft
Laktózmentes UHT tej 3,5 % 349 Ft 335 Ft - -
szójaital 499 Ft 699-729 Ft 699-899 Ft 699 Ft
zabital 399 Ft 899 Ft 899 Ft 899 Ft
rizsital 449 Ft 399-899 Ft 799-899 Ft 799-899 Ft
mandulaital - 699-999 Ft 899 Ft 899 Ft
kókusztej 649 Ft 699-999 Ft 899 Ft 899 Ft
Bio UHT tej 1,5 % - 249-419 Ft 399 Ft 409 Ft
Bio UHT tej 2,8 % 269 Ft 429 Ft 415 Ft 379-429 Ft
Bio UHT tej 3,5 % - 449 Ft 429 Ft 299 Ft
Bio teljes ESL tej 429 Ft - - -

Ahogy a kínálat mutatja, a növényi alapú tejtermék-helyettesítő italok a legtöbb üzletben többnyire borsos áron vásárolhatók meg, viszont érdemes nyitott szemmel járni, mert az egyes áruházak között akár többszáz forintos eltérés is lehet. Érdekesség, de a bio termékek és laktózmentes tej esetében közel azonos áron dolgoznak a boltok, így itt sokszor az aktuális akció dönthet arról, hová megyünk bevásárolni. A sima tej esetében legtöbbször a zsírtartalom a mérvadó az árazás tekintetében; vizont a 1,5 és a 3,5 százalékos tej között maximum 100-200 Ft különbség lehet, ami még nem számít kiugró összegnek.

A választék széles, de milyen tejet fogyasszunk?

A legtöbb szupermarket hűtőszekrényének polcain manapság számos növényi alapú tejtermék-helyettesítő ital megtalálható: szójaital, mandulaital, kesudió, sőt rizsből, zabból vagy borsóból készült ital is. A egyre erőteljesebb reklámkapmpányok miatt pedig úgy tűnhet, hogy ajár jobb döntésnek is bizonyulhat ilyen italt választani az egészségünk megőrzése érdekében.

De mindig ez a helyes választás? És vajon tényleg jobb számunkra, mint a tehéntej fogyasztása? Vasanti Malik, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozási adjunktusa szerint érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt életmódot váltanánk és növényi alapú tejtermék-helyettesítő italokra cserélnénk a tehéntejet.

Egészségesebb, mint a tehéntej?

Ez talán a leggyakrabban feltett kérdés. Ha szeretjük a tehéntejet és rendszeresen fogyasztjuk is, akkor valójában nincs okunk arra, hogy váltsunk. A tehéntej része a megfelelő és egészséges étrendnek, olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak a forrása, amire a szervezetnek szüksége van. Egy adag tehéntej kalciumot, D-vitamint, A-vitamint és egy sor olyan mikroelemet tartalmaz, amelyekre szükségünk van.

Azok, akik tejallergia vagy laktóz-intolerancia miatt, vagy szimplán saját döntésük miatt áttérnek a növényi alapú tejtermék-helyettesítők fogyasztására, részben ugyanazokat a tápanyagokat kaphatják meg ezekből az italokból, mint az, aki tehéntejet iszik. Vannak azonban kivételek: a csontok védelmének érdekében például nekik szükséges lehet a kalciumot vitamin formájában elfogyasztani

- mondja Malik.

Melyik a legjobb növényi alapú tejtermék-helyettesítő ennek alapján?

A tápanyagok tekintetében ezeknek az italoknak a minősége nagyban változik. Néhány gyakorlatilag ugyanannyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej; mások messze elmaradnak tőle. Például sok mandulaital fehérje szintje jóval alacsonyabb, mint a tehéntejé. Ha át akarunk állni a növényi alapú tejtermék-helyettesítő italok fogyasztására, feltétlenül olvassuk el a terméken található címkéket! Fontos, hogy itt azt keressük meg, mennyi fehérjét, D-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz. Ideális esetben törekedjünk egy olyan termék kiválasztására, amiben adagonként legalább 8 vagy 9 gramm fehérje van

- magyarázza a táplálkozási szakértő, aki azt is hozzáteszi, hogy ezeknek az italoknak az egyik legnagyobb problémája mégsem itt keresendő. Min mondja, komoly hátrány, hogy többnyire nem nagyon ízlik az embereknek, így olyan összetevők is bele kerülnek, amelyek bár javítanak az ízminőségen, de nem feltétlenül jók az egészségünk szempontjából.

A gyártók megpróbálják megoldani ezt a problémát cukor és más adalékanyagok hozzáadásával, viszont ezeket érdemes elkerülnünk. Tehát, amikor elolvassuk a címkéket, keressünk olyan növényi tejet, amely kevés hozzáadott cukrot tartalmaz

- hívta fel a figyelmet Vasanti Malik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növényi tej

tej

tejtermékek

tejfogyasztás

összetétel

egészség

egészséges életmód

kutatás

árak

tej ár