Ez aztán környezetbarát: termálvízból lesz távfűtés ebben az Észak-alföldi városban

HelloVidék   
  Megosztom
Ez aztán környezetbarát: termálvízból lesz távfűtés ebben az Észak-alföldi városban

Környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer kezdi meg működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

A fejlesztés keretében a városban egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen - közölte a szolgáltató távhőtermelői engedélyét kiadó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A kút vízhozama mintegy 1000 liter/perc és a kitermelt 60-65 Celsius-fokos termálvíz segítségével 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. Az új kút létesítésével mintegy 34 000 GJ termálenergia használható fel a városi távfűtésben.

A felszínre hozott termálvíz a város hét alhőközpontjába jut el, ahol a hőcserélőkön keresztül csaknem 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használati meleg víz igényét biztosítja.

A környezetbarát és megújuló energiaforrás alkalmazásával évente mintegy 920 000 m3-nyi fölgáz kiváltására lesz lehetőség, amivel csaknem 1800 tonna üvegházhatást okozó CO2-kibocsátása kerülhető el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

energetikai fejlesztés

távfűtés