Ki nem találnád: melyik vidéki nagyváros a magyar mágneshorgászok Mekkája

MTI   
  Megosztom
Ki nem találnád: melyik vidéki nagyváros a magyar mágneshorgászok Mekkája

Tényleg, mit csinál egy mágneshorgász, mire vadászik? Az országban 20 ezer fős a táboruk, Győr-Moson-Sopron megyében is szép számmal hódolnak e különös szenvedélynek.

A Kisalföld mai riportjában egy budapesti fiatalemberrel, Kárpáti Szabolccsal beszélget, aki rendszeresen látogatja Győrt: reggel érkezik, este hazamegy, közben egész nap a győri hidakon áll és dobálja a mágneseit a folyóba. A győri folyók ugyanis fegyverek sokaságát rejtik.

A Rába kettős hídnál egy 1960-as években gyártott Stendau Waffenfabrik, 6,35 milliméter kaliberű Browningot, egy belvárosi stégről flóbertet fogtam ki, a közeli szórakozóhely mellől török gáz-riasztó pisztolyt halásztam ki

– mesélte Kárpáti Szabolcs, a győri mágneshorgászklub alapítója.

A fiatalember annak ellenére lett a győri klub atyja, hogy budapesti. Ám mint mondja, Győr a mágneshorgászok Mekkája: a városban találkozó sok folyó, a rengeteg híd mellett ebben az is szerepet játszik, hogy a második világháborús bombázások, az ipari múlt és jelen miatt rengeteg értékes és kevésbé értékes vas talált nyughelyet a vízben.

Szabolcs emelt már ki a vízből Finnországban gyártott értékes kést és számtalan római kori apró pénzérmét, több évszázados kovácsolt patkót, szegeket.

Nemrégiben szedtem ki egy Csepel kerékpárt a Radó-Szigetnél, illetve a hétvégén halásztam ki a mágnesemmel egy félbetört katonai dögcédulát. Szintén mostanában találtam egy 37 milliméteres repeszgránátot a Dunakapu térnél, ezt hatástalanítani Budapestről jöttek a tűzszerészek. Sok helyen rejti a víz a világháborús harcok nyomait: repülőgépdarabokat, gránátokat. Gyárváros környékén nem is merem ledobni a mágnesem, nem szeretnék felrobbanni. Volt már ilyenből nem is egy haláleset Európában

– mesélte a fiatalember

A győri csoport úgy alakult, hogy Budapesten, az Árpád hídnál fogott ki a folyóból egy macskamotívumos táskát. Felrakta a netre, egy győri srác jelentkezett érte, hogy anyósától lopták el. Összebarátkoztak, és megalakították a csoportot.

A mágneshorgászok körében legendás például egy 2019-es fogás: akkor egy kissrác egy kútból horgászott ki egy ládát kétszázezer forint értékű arany ékszerrel.

Az országban körülbelül 20 ezren foglalkozhatnak ezzel a hobbival, amelyhez semmilyen engedély nem kell, az egyetlen betartandó szabály, hogy ahol rendszeres hajózás van, azon a folyószakaszon nem űzhető ez a különleges szabadidős tevékenység.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hobbi

győr

mágnesvadászat