Elkeserítő trend: a járvány óta a nőknek még nehezebb, tovább nőttek a terheik

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő trend: a járvány óta a nőknek még nehezebb, tovább nőttek a terheik

A járvány tavalyi kirobbanása óta, a home office és a távoktatás elterjedésével nemhogy csökkentek volna, hanem még tovább nőttek a nők terhei, és ez már a gyerekek esetében is igaz. A lánygyerekek sokkal több házimunkát végeznek - derül ki az ENSZ kutatása szerint.

Az alaphelyzet - tudjuk jól - eleve egyenlőtlen volt. A foglalkoztatás tényétől függetlenül a nők több időt fordítottak a házimunkára, illetve az otthoni tevékenységeknek nagyobb hányadát látták el, mint a férfiak. A nők és a férfiak által végzett háztartási feladatok összetétele is eltérő. A háztartási munkára továbbra is jellemző a nemi szegregáció, a nők elsősorban azokat a feladatokat látják el, amelyek tradicionálisan „női” munkaként élnek a köztudatban (főzés, mosás, takarítás), míg tipikusan „férfi” feladatnak a ház körüli és a kerti munkák (fűnyírás, sövényvágás), illetve a javítás és a karbantartás számít.

A nemi egyenjogúságot, a terhek igazságos elosztását hangsúlyosabban képviselő államokban általában arányosabban, míg a hagyományosabb nemi szerepekhez jobban ragaszkodó országokban aránytalanabbul oszlanak meg az otthoni feladatok. A járvány azonban sok máshoz hasonlóan ezt a területet is rendesen felkavarta - írja a a Telex.

Az ENSZ tavalyi globális, összesen 38 ország adatain alapuló kutásából az derül ki, hogy a járvány következtében kialakult új helyzet nemhogy egyenlőbbé tette volna a reproduktív munkák eloszlását a családban a nemek között, hanem inkább tovább rontott rajta. Ez igaz egyrészt a klasszikus házimunkákra, másrészt a családtagokkal kapcsolatos feladatokra is

Bár a vizsgált országokban mind a két nemből nagy arányban mondták azt a válaszadók, hogy nőtt az idő, amit az adott munkatípussal eltöltenek, a nőknél láthatóan többeket érint ez a változás. Miközben a férfiaknál minden egyes munka esetében magasabb arányban vannak azok, akik úgy nyilatkoznak, egyáltalán nem végzik ezeket.

A felmérés szerint egyébként a gyerekek szintjére is leszivárog ugyanez a minta, a lányok többet segítenek otthon a szülőknek, mint a fiúk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

életmód

ensz

nők