Szenzációs lelet bukkant elő Jákon: ilyet még soha nem látott magyar régész + VIDEÓ

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Szenzációs lelet bukkant elő Jákon: ilyet még soha nem látott magyar régész + VIDEÓ

Még soha magyarországi sírból ilyen szépségű, korú és ép állapotú leletegyüttes nem került elő, mint most, a jáki templom feltárásánál. Dr. Pap Ildikó régész mesélt nekünk a szenzációs felfedezésről. Le is videóztuk közben, hogy néz ki most, a régészeti munkálatok kellős közepén a templom belseje.

Még február elején jött a hír, miszerint nagy valószínűséggel megtalálták a jáki apátsági templom alapítójának tartott Jáki Nagy Márton sírját és csontjait. Ma újabb szenzációs leleteket mutattak be Vas megye híres románkori templomának kertjében, Jákon.

A fő attrakció: egy arannyal és ezüsttel tartósított miseruha

A régészek a jáki apátsági templom főhajójában, a főszentély előtt egy rangos egyházi személynek a temetkezésére bukkantak, ami sajnos már bolygatott volt, de így is lenyűgöző szépségű leletet találtak benne: egy kora középkori miseruhát.

Ennek jelentőségét egy mezei régész fel se tudja fogni, tudomásunk szerint ugyanis soha Magyarországon sírból még nem került hasonló szépségű és ép állapotú egyházi vonatkozású textília.

- mesélte nekünk Dr. Pap Ildikó, régész.

A páratlan lelet értékelését egyébként Semsey Réka, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze végezte el. Aki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

a bársonyból készült szövet színe piros vagy bordó lehetett, melynek a háta volt díszesebb, hurkokkal díszített, középsávján "püspök szentek" láthatók, jól kivehető az ábrázoláson "az infula és a pásztorbot", valamint az egyik ábrán egy kulcs, amely arra utal, hogy Szent Péter-ábrázolás lehetett.

A miseruháról annyit lehet tudni még, hogy egy olyan sírból került elő, amit a 16-18. században temetkezések bolygattak meg, tehát ennél valószínűleg régebbi lehet. A régészek a halott lábszárát találták meg, ezen pedig egy ruhaszegélyt is felfedeztek, ami arra utalhat, hogy valószínűleg az egyházi méltóságot hosszú ruhában temették el, vélhetően teljes ornátusban helyezték a végső nyughelyére, a templom szentélye elé.

A miseruha
A miseruha most, és amilyen lehetett

A különleges miseruha – avatott be a régész – annak köszönhetően maradhatott fenn ilyen remek állapotban, hogy fémszálakkal nagyon sűrűn volt átszőve, és maga a textil is egy nemesfém borítást kapott, arannyal és ezüsttel konzerválták a textilt. Egyelőre nem lehet még beazonosítani, ki lehetett a miseruha viselője, de valószínűleg az egyik jáki apát sírját találták meg, mert ahogy a régész is fogalmazott, más opció nehezen képzelhető el.

Találtak még más kuriózumot is

A másik szenzációs leletegyüttes - amit a mai napon a jáki templomkertben szintén bemutattak – egy, a 16. századból való világi női viselet, és rajta pár iparművészetileg jelentős tárgy:

3 pár, a 16 század második felére keltezhető reneszánsz „boglárt ”, más néven kapocspántot találtunk. Ez azért jelentős, mert ezekre a fantasztikusan kidolgozott ruhapántokra leginkább kincsleletekben lehet rábukkani, viseletei helyzetben nem.

A reneszánsz női viselet, már ami megmaradt belőle
A reneszánsz női viselet, már ami megmaradt belőle

Miről is szól a mostani ásatás?

A régészek a mostani ásatással egyrészt a templom építéstörténetére vonatkozó adatokat szeretnék tisztázni, hiszen a művészettörténet már régóta foglalkozik azzal, hogy a jáki templomot hogyan és milyen esetleges tervmódosításokkal építették.

A j
A jáki templom ominózus díszes bejárata

Másrészt a templom körüli temetőnek az elhelyezkedéséből arra következtetnek, hogy a jáki templomot egy annál kisebb, kora árpádkori egyházi épület előzte meg. Ennek konkrét régészeti nyomait már megtalálták, a feltételezés igaz, de még az alaprajzot nem tudják kirajzolni - ezen dolgoznak jelenleg is. Végezetül azt is megtudtuk, hogy:

A feltárt sírleleteket a Savaria múzeumba kerülnek, ahol alapos antropológia és régészeti vizsgálatra kerül sor. A csontokból később azt is ki lehet deríteni, hogy az elhunytak hány évesek lehettek, milyen neműek voltak, milyen betegségben szenvedtek, milyen életmód volt rájuk jellemző.

A sajtótájékoztatón még elhangzott: hogy a több mint ötszáz éves miseruhát restaurálás után valószínűleg a jáki Szent György-templom mellett épülő látogatóközpontban állítják majd ki.

Székely János megyés püspök az apát sírja előtt
Székely János megyés püspök a most feltárt sír előtt

A jáki templom tavaly augusztus óta nem látogatható

A most is zajló régészeti munkálatok március végéig tartanak, utána átadják a területet a restaurátoroknak. Közben megkezdődött a templomdomb feltárása, és elkészültek a legfontosabb állagmegóvási munkálatokkal. A tervek szerint 2022 márciusában nyitják meg újra.

Addig is, míg újra megtekinthető, jelenleg így fest belülről a jáki apátsági templom:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ják

jáki templom

régészet

leletegyüttes