Hamarosan az egekbe szökik a cigi ára: nem irigyeljük most a dohányosokat

MTI   
  Megosztom
Hamarosan az egekbe szökik a cigi ára: nem irigyeljük most a dohányosokat

Várhatóan rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz - írja hétfői számában a Világgazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemző cikk szerint a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként, hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke. Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még afeletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik. A cikk felidézi, hogy a magyar kormány az adóemelések kapcsán kifejezésre juttatta álláspontját a fennálló közösségi szabályozásról, amelynek alapján Magyarországot a nem teljesítők közé sorolta Brüsszel. A pénzügyminisztérium világossá tette, hogy Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, de az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig.

Egy doboz Sopianae, Multifilter, Symphonia cigaretta éves fogyasztói átlagára, Ft (multifilteres, rövid, csomag)  (Forrás: MTI)
Egy doboz Sopianae, Multifilter, Symphonia cigaretta éves fogyasztói átlagára, Ft (multifilteres, rövid, csomag) (Forrás: MTI)

Az irányelv ugyanis meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől. Ez arra a kritériumra vonatkozik, hogy a cigaretták adóterhének el kell érnie az áruk 60 százalékát. Ennek a létjogosultsága már korábban is megkérdőjeleződött, belátható, hogy nem járul hozzá a tagállamokban alkalmazott dohányárak harmonizálásához, sőt ellentétes hatást válthat ki - olvasható a gazdasági napilapban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

áremelkedés

dohány

cigaretta

dohánybolt