Különleges ragadozók bandáznak: még a református templom tetején is látták

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges ragadozók bandáznak: még a református templom tetején is látták

A vándorsólymok északi elterjedésű, különleges példányai bukkantak fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

Ezek a vándorsólymok (Falco peregrinus calidus) Oroszországban, a Léna folyó vidékén költenek. Magyarországon csak átvonulnak az őszi és a tavaszi időszakban. Általában a kontinens déli csücskein (például Szicíliában) töltik a telet, de akár Afrikáig is elmennek. Amikor a tél enyhül, visszatérnek északra, követve a vándormadarak csapatait, amelyek táplálék bázisukat képezik - számolt be róla a nemzeti park weboldalán.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén most sokfelé pihennek meg az észak felé húzó récék, partimadarak. Az utóbbi napokban 2-3 fiatal vándorsólyom is felbukkant ezen élőhelyek környékén. A táplálkozó, pihenő madárcsapatokból próbálnak maguknak élelmet szerezni.

Érdekesség, hogy az idősebb vándorsólymok gyakran a városokba is bejárnak, ahol parlagi galambokra vadásznak. Békéscsabán a református templom tetején, illetve Orosházán, a víztoronyban is megfigyeltünk korábban vándorsólymokat.

Címlapkép: Czifrák Gábor/Körös-Maros Nemzeti Park

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vándorsólyom

madarak

védett fajok