Különleges ragadozók bandáznak: még a református templom tetején is látták

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges ragadozók bandáznak: még a református templom tetején is látták

A vándorsólymok északi elterjedésű, különleges példányai bukkantak fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

Ezek a vándorsólymok (Falco peregrinus calidus) Oroszországban, a Léna folyó vidékén költenek. Magyarországon csak átvonulnak az őszi és a tavaszi időszakban. Általában a kontinens déli csücskein (például Szicíliában) töltik a telet, de akár Afrikáig is elmennek. Amikor a tél enyhül, visszatérnek északra, követve a vándormadarak csapatait, amelyek táplálék bázisukat képezik - számolt be róla a nemzeti park weboldalán.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén most sokfelé pihennek meg az észak felé húzó récék, partimadarak. Az utóbbi napokban 2-3 fiatal vándorsólyom is felbukkant ezen élőhelyek környékén. A táplálkozó, pihenő madárcsapatokból próbálnak maguknak élelmet szerezni.

Érdekesség, hogy az idősebb vándorsólymok gyakran a városokba is bejárnak, ahol parlagi galambokra vadásznak. Békéscsabán a református templom tetején, illetve Orosházán, a víztoronyban is megfigyeltünk korábban vándorsólymokat.

Címlapkép: Czifrák Gábor/Körös-Maros Nemzeti Park

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vándorsólyom

madarak

védett fajok