Zacher Gábor: rémisztő, hogy komplett családok kerülnek be a covid-osztályokra

MTI   
  Megosztom
Zacher Gábor: rémisztő, hogy komplett családok kerülnek be a covid-osztályokra

A kórházi kapacitás már most a végét járja – mondta Zacher Gábor a 168.hu-nak. A toxikológusnak naponta három-négy vagy annál is több beteggel kell közölnie, hogy lélegeztetőgépre fogják kapcsolni, és lehet, soha többet nem ébred fel.

Nem fog összeomlani az egészségügy, mert nem hagyjuk. Ha kell, túlórázunk, kidolgozzuk a belünket, ágyszámot növelünk, de a betegekért nem tehetjük meg, hogy most feladjuk, azt sem, hogy elfáradjunk

- nyilatkozta Zacher Gábor toxicológus, aki korábban a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezette, most pedig a hatvani kórházban dolgozik. Az orvos a 168 órának arról beszélt, hogy a koronavírus különböző mutációi miatt egyre többen kerülnek kórházba, ezzel párhuzamosan egyre több a fiatal beteg: a hozzájuk érkező betegek harmada a 30-40-es korosztályba tartozik.

Zacher elmondása szerint a hatvani kórházban kialakított covid-részlegen kicsivel több mint 120 ágy van, ezek mindegyike foglalt, a betegek többsége az elmúlt 1-2 hétben érkezett. Naponta körülbelül 3-4 beteget kell lélegeztőgépre tenniük. Sokaknak néhány óra alatt romlott annyit az állapotuk, hogy gépi lélegeztetésre volt szükségük.

A halálesetet telefonon közölni rettentően nehéz

Minden nap van egy óra, amikor a munkatársak visszahívják a betegek hozzátartozót. Aki regisztrált a kórház honlapján, hogy szeretne értesítést kapni, felhívjuk. Mindig elmondjuk, hogy megértjük az aggodalmat, de inkább csak két-három naponta érdeklődjenek, persze tudom, hogy ezt pokoli lehet kibírni. Ha valami történik a beteggel, például annyira jól lesz, hogy felmerül, hogy hazamehet, akkor mindig előre telefonálunk. De ha meghal, mondjuk hajnali 3-kor, akkor az tény, hogy nem abban a pillanatban hívjuk a hozzátartozót, hanem reggel 7-kor tudatjuk, hogy mi történt. A halálesetet telefonon közölni rettentően nehéz, de most megint egyre többször kell.

-közölte Zacher.

Bármilyen vakcina jobb, mint a semmi!

Zacher korábban azt mondta, hogy a visszafogott dokumentáció és a ködösítés miatt bizalmatlan a kínai vakcinával szemben, nem oltatná be magát vele.

Nagyon komoly rizikófaktor az elhízás!

A toxikológus egy dán kutatásra hivatkozva azt is elmondta, hogy szerinte a krónikus betegeken és az időseken túl, az elhízottak vannak a legnagyobb veszélyben.

Saját szememmel is látom, hogy 50 éves túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomással ha covidos lesz, szinte biztos, hogy súlyos légzési nehézséggel gépre kerül és meghal. Ennyi. Durvának tűnik, és biztosan nem hangzok píszinek, de szeretném, hogy az emberek túléljék ezt a betegséget.

- mondta.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról

Nagy hibának tartja a toxikológus, hogy a harmadik hullám elején kellett az orvosoknak és az ápolóknak az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés aláírásával foglalkozniuk.

Ömlöttek a betegek a kórházba, közben senkinek nem volt ideje a részletekkel foglalkozni. Én tudtam, hogy biztosan nem adom fel a hivatásom. De a 24 órás ügyeletek után, az ember örül, hogy ágyba kerül, nem pedig azzal foglalkozik, hogy kitől mire kell engedélyt kérni, lehet-e számlázni, vagy sem, lehet-e másodállásom vagy sem.

Szerinte nem jött ez jókor, plusz egy teher volt a nyakukon, hogy a betegeik sorsa mellett a sajátjukkal is törődniük kell. Ahogy a 168 órának fogalmazott:

Tudom, hogy ez sokaknak furcsa, de a legtöbben ebben a szakmában elfelejtjük önmagunkat, amikor dolgozunk. Szerintem, ha most mindent átgondoltak volna és adnak egy nyári vagy kora őszi határidőt, hogy aláírjuk, sokkal többeket visszatartott volna attól, hogy felmondjanak.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

zacher gábor

covid-19

magyar egészsegügy