Hoppá: a Cuha-völgyben nyára felújítják a hegy­mászó ösvényt

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá: a Cuha-völgyben nyára felújítják a hegy­mászó ösvényt

Tudtátok, hogy Magyarországnak már négy olyan úgynevezett "vasalt" útja van, ahol a biztonsági elemekkel ellátott sziklafalon lehet gyakorolni a hegymászást?! A Bakonyban lévő Cuha-völgyi via ferrata túraútvonalat épp most újítják fel.

Az alpesi vidékeken régóta közkedveltek a via ferrata utak, a biztonsági elemekkel ellátott sziklafalszakaszok, hegy­mászó ösvények. Az első úgynevezett vasalt utat 1492-ben a franciaországi Mount Auguille oldalában építették fából. Az I. világháború idején a Dolomitokban kapott újabb lendületet a drótkötéllel biztosított hegyi ösvények kiépítése, a katonák számára az ellátmány könnyebb, hatékonyabb eljuttatására. Napjainkban szabadidősportként terjedt el szerte Európában a sziklamászás e módja - írja a Veol.hu.

Hazánkban az első vasalt utak a cseszneki Kőmosó-szurdokban épültek 2013-ban, mintegy 370 méter hosszúságban – az Ostromlók útja, a Várpanoráma út, a Tálos Zoltán emlékút – különböző nehézségi fokozatokban.

A második Tatabányán, a Turul-szobor közelében, a harmadik a Bakonyban, a Cuha-völgyben, a legújabb, a tavaly átadott negyedik út pedig Sárospatak közelében, a Megyer-hegyi Tengerszemnél van.

Hazánkban a via ferrata utak építését, felügyeletét a tatabányai sportklub végzi.

Jelenleg a 2015-ben épített pályánkat bővítjük sporttársaimmal. A munkamenet azzal kezdődik, hogy szemrevételezzük, mely sziklák alkalmasak via ferrata út létesítésére. Ezt követően ezeket veszélytelenítjük, azaz a laza, mozgó köveket eltávolítjuk, majd pontosan kijelöljük a nyomvonalat. A 30-40 centiméter hosszú betonvas tartókat, melyek a drótkötelet rögzítik, beragasztjuk a sziklába. A munka befejezését, az új pályaszakasz átadását a nyárra tervezzük

– tájékoztatta a lapot Kovács Tamás, a Tatabányai Alpin Sportklub elnöke.

A sportklub tagjai a via ferrata oktatásokon túl túravezetéseken ismertetik meg a biztonságos mászás technikáját az érdeklődőkkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bakony

cuha-völgy

túra

via ferrata