Hoppá: a Cuha-völgyben nyára felújítják a hegy­mászó ösvényt

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá: a Cuha-völgyben nyára felújítják a hegy­mászó ösvényt

Tudtátok, hogy Magyarországnak már négy olyan úgynevezett "vasalt" útja van, ahol a biztonsági elemekkel ellátott sziklafalon lehet gyakorolni a hegymászást?! A Bakonyban lévő Cuha-völgyi via ferrata túraútvonalat épp most újítják fel.

Az alpesi vidékeken régóta közkedveltek a via ferrata utak, a biztonsági elemekkel ellátott sziklafalszakaszok, hegy­mászó ösvények. Az első úgynevezett vasalt utat 1492-ben a franciaországi Mount Auguille oldalában építették fából. Az I. világháború idején a Dolomitokban kapott újabb lendületet a drótkötéllel biztosított hegyi ösvények kiépítése, a katonák számára az ellátmány könnyebb, hatékonyabb eljuttatására. Napjainkban szabadidősportként terjedt el szerte Európában a sziklamászás e módja - írja a Veol.hu.

Hazánkban az első vasalt utak a cseszneki Kőmosó-szurdokban épültek 2013-ban, mintegy 370 méter hosszúságban – az Ostromlók útja, a Várpanoráma út, a Tálos Zoltán emlékút – különböző nehézségi fokozatokban.

A második Tatabányán, a Turul-szobor közelében, a harmadik a Bakonyban, a Cuha-völgyben, a legújabb, a tavaly átadott negyedik út pedig Sárospatak közelében, a Megyer-hegyi Tengerszemnél van.

Hazánkban a via ferrata utak építését, felügyeletét a tatabányai sportklub végzi.

Jelenleg a 2015-ben épített pályánkat bővítjük sporttársaimmal. A munkamenet azzal kezdődik, hogy szemrevételezzük, mely sziklák alkalmasak via ferrata út létesítésére. Ezt követően ezeket veszélytelenítjük, azaz a laza, mozgó köveket eltávolítjuk, majd pontosan kijelöljük a nyomvonalat. A 30-40 centiméter hosszú betonvas tartókat, melyek a drótkötelet rögzítik, beragasztjuk a sziklába. A munka befejezését, az új pályaszakasz átadását a nyárra tervezzük

– tájékoztatta a lapot Kovács Tamás, a Tatabányai Alpin Sportklub elnöke.

A sportklub tagjai a via ferrata oktatásokon túl túravezetéseken ismertetik meg a biztonságos mászás technikáját az érdeklődőkkel.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bakony

cuha-völgy

túra

via ferrata