Kiderült: nemcsak jutalmazzák, milliókkal megbüntethetik azt a háziorvost, aki nem olt hétvégén

MTI   
  Megosztom
Kiderült: nemcsak jutalmazzák, milliókkal megbüntethetik azt a háziorvost, aki nem olt hétvégén

A regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítanak a háziorvosok munkájára.

Május végéig a hétvégi és munkaszüneti napokat is államilag finanszírozott oltási napnak jelölte ki a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos, jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-nek.

A járványügyi hatóság ezeken a napokon 6,4 milliárd forintos fedezetből - kiegészítő díjazást is ad.

Kiemelték: a háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek beoltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását. Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák be, majd kor szerint lefelé folytassák. Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is.

Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált oltásra és nagy részük már megkapta azt a háziorvosnál vagy kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítanak a háziorvosok munkájára - tették hozzá.

Azt írták, ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását. A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett előzetes kivizsgálását, beoltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály.

"A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás" - hangsúlyozta az NNK. Ezért amellett, hogy a járvány megfékezésére most szigorúbbak a korlátozások és továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása, amennyire lehet az oltásokat is fel kell gyorsítani. Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, ez az alapellátási tevékenységben kötelező feladat - olvasható az NNK közleményében.

Nemcsak jutalom, büntetés jár annak aki nem olt

Az MTI értesítése után este megjelent a Hivatalos Értesítő is - szúrta ki a Telex. Mint ebből kiderült, nemcsak jutalom várhat a háziorvosokra, hanem a teljesítés elmaradásának esetén büntetés is. Mint írják:

Felhívom a figyelmet, hogy a határozatomban előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye.

A bírság kiszabásának végrehajtója az állami adóhatóság.

Kiderült, hogy a határozat életbe lépési ideje a Hivatalos Értesítő megjelenésétől kezdődik, azaz a péntek este megjelent értesítő másnapjától már eleget kell tennie az orvosoknak az abban foglaltaknak.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

járvány elleni védekezés