Sokkoló, és nincs vége: közel tízezerrel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Sokkoló, és nincs vége: közel tízezerrel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma Magyarországon

Már majdnem ezer beteg van lélegeztetőgépen. Meghalt 163, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 9444 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 1 293 414 embert oltottak be Magyarországon, közülük 377 343-an már a második oltást is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 507 627-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 16 790-re emelkedett, a gyógyultak száma 349 530.

Az aktív fertőzöttek száma 141 307-re nőtt. Kórházban 8897 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 989-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 46 249-en vannak, a mintavételek száma 4 034 635-re nőtt.

Kiemelték: "a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél", drasztikusan nő a betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek már életbe léptek.

Megyei adatok

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (96 594) és Pest megyében (68 460) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (29 288), Borsod-Abaúj-Zemplén (28 690) és Hajdú-Bihar megye (27 768). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (11 159).

A most életben lévő korlátozásokről

  • A március 22-ig tartó két hét újabb védelmi intézkedéseinek értelmében az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat.
  • Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás.
  • Ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak az államigazgatásban is, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, és lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
  • A 1,5 méteres távolság tartásával szabadtéren lehet sportolni. Az igazolt sportolók edzései megengedettek, de meccset csak zárt kapuk mögött lehet tartani.
  • Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
  • A bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
  • Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
  • Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.
  • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
  • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.
  • A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Az oltásról

Hangsúlyozták, hogy mind az öt, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. "A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat" - szögezték le.

Jelezték, hogy az oltási program rendben, ütemezetten történik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán.

A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak a héten, amellyel a regisztrált időseket oltják. A kórházi oltópontokon a Szputnyik V és Pfizer-vakcinával elsősorban a háziorvosok által küldött, regisztrált időseket oltják. Vasárnapig a kórházi oltópontokon a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják az AstraZenecával.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

járvány elleni védekezés

covid-19