Lesújtó diagnózis: a vidéki orvosok egyre nehezebben viselik a terhelést

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó diagnózis: a vidéki orvosok egyre nehezebben viselik a terhelést

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes, a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik - panaszolták a vidéki oltópontokon dolgozó orvosok.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke még hétfőn, a Facebookon nyílt levelet tett közzé, amelyben az oltási rendszer aggasztó problémáiról írt. A szakember szerint:

Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket. Az egyik legnagyobb aktuális probléma a COVID elleni oltások szervezése.

A győri területi szervezet elnöke megjegyezte, szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszivak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé. Csakhogy „jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag”.

A vakcinák központi elosztásánál számos zavar észlelhető, elmaradnak leszervezett oltások, egy térségen belül sem logikus a készítmények elosztása

- fogalmazta meg a problémákat.

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes

A nyílt levére reagálva a Népszava a MOK több megyei szervezetét is megkereste, hogy megtudják, egyetértenek-e az abban leírtakkal, hasonlóak-e a tapasztalataik.

Mi a megyei médiumoknak írtunk levelet, amiben jeleztük, hogy a szombathelyi oltópontokkal kapcsolatban egyoldalú tájékoztatás jelent meg a megyei lapban, és épp a háziorvosok véleményét nem kérdezték meg

– utalt Kovács László, a MOK Vas megyei elnöke arra, hogy a kormányzati média nem csak az országos, hanem helyi szinten sem törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Kovács László kitért az oltások szervezésére is: szerinte a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik.

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes. A sajtóban mindenféle állítás, s annak az ellenkezője is megjelenik egyes oltóanyagokról, így az emberek elbizonytalanodnak, és sokan félelmükben nemet mondanak az éppen rendelkezésre álló vakcinára

– közölte a lappal Dús István, a MOK somogyi elnöke. Szerinte a regisztrálást is jobbá kellene tenni, mert az interneten lehet a legkönnyebben jelentkezni, de a falvakban élő időseknek jellemzően nincs e-mail címük.

A hazai közállapotokról sokat elárul, hogy több megyei MOK-vezető is csak névtelenséget kérve mondta el véleményét. Egy dunántúli MOK-vezető, aki szerint „a háziorvosoknak legalább akkora problémát okoz a vakcinákkal és az oltási helyzettel kapcsolatos hamis kormánypropaganda, mint maga a koronavírus.”

Nem kétséges, hogy a vakcinával, az oltási sorrenddel, a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyiségével kapcsolatos központi kommunikáció nehézkes, bürokratikus, és ezért gyakran összezavarja a betegeket, de a jelenlegi körülmények között nem biztos, hogy sokkal jobban meg lehetne szervezni az oltást, és annak tájékoztatási rendszerét.

– nyilatkozta az egyik észak-kelet magyarországi megye kamarai elnöke, aki hozzátette: lehet hiba a rendszerben, de ennél nagyobb gondnak tartja, ha valaki bizonytalanságot kelt a betegekben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

magyar orvosi kamara

járvány elleni védekezés