Lesújtó diagnózis: a vidéki orvosok egyre nehezebben viselik a terhelést

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó diagnózis: a vidéki orvosok egyre nehezebben viselik a terhelést

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes, a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik - panaszolták a vidéki oltópontokon dolgozó orvosok.

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke még hétfőn, a Facebookon nyílt levelet tett közzé, amelyben az oltási rendszer aggasztó problémáiról írt. A szakember szerint:

Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket. Az egyik legnagyobb aktuális probléma a COVID elleni oltások szervezése.

A győri területi szervezet elnöke megjegyezte, szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszivak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hévégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé. Csakhogy „jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag”.

A vakcinák központi elosztásánál számos zavar észlelhető, elmaradnak leszervezett oltások, egy térségen belül sem logikus a készítmények elosztása

- fogalmazta meg a problémákat.

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes

A nyílt levére reagálva a Népszava a MOK több megyei szervezetét is megkereste, hogy megtudják, egyetértenek-e az abban leírtakkal, hasonlóak-e a tapasztalataik.

Mi a megyei médiumoknak írtunk levelet, amiben jeleztük, hogy a szombathelyi oltópontokkal kapcsolatban egyoldalú tájékoztatás jelent meg a megyei lapban, és épp a háziorvosok véleményét nem kérdezték meg

– utalt Kovács László, a MOK Vas megyei elnöke arra, hogy a kormányzati média nem csak az országos, hanem helyi szinten sem törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Kovács László kitért az oltások szervezésére is: szerinte a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik.

Az emberek tájékoztatása messze nem tökéletes. A sajtóban mindenféle állítás, s annak az ellenkezője is megjelenik egyes oltóanyagokról, így az emberek elbizonytalanodnak, és sokan félelmükben nemet mondanak az éppen rendelkezésre álló vakcinára

– közölte a lappal Dús István, a MOK somogyi elnöke. Szerinte a regisztrálást is jobbá kellene tenni, mert az interneten lehet a legkönnyebben jelentkezni, de a falvakban élő időseknek jellemzően nincs e-mail címük.

A hazai közállapotokról sokat elárul, hogy több megyei MOK-vezető is csak névtelenséget kérve mondta el véleményét. Egy dunántúli MOK-vezető, aki szerint „a háziorvosoknak legalább akkora problémát okoz a vakcinákkal és az oltási helyzettel kapcsolatos hamis kormánypropaganda, mint maga a koronavírus.”

Nem kétséges, hogy a vakcinával, az oltási sorrenddel, a rendelkezésre álló oltóanyagok mennyiségével kapcsolatos központi kommunikáció nehézkes, bürokratikus, és ezért gyakran összezavarja a betegeket, de a jelenlegi körülmények között nem biztos, hogy sokkal jobban meg lehetne szervezni az oltást, és annak tájékoztatási rendszerét.

– nyilatkozta az egyik észak-kelet magyarországi megye kamarai elnöke, aki hozzátette: lehet hiba a rendszerben, de ennél nagyobb gondnak tartja, ha valaki bizonytalanságot kelt a betegekben.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

magyar orvosi kamara

járvány elleni védekezés