Friss kutatás: ritka az Covidnál az újrafertőződés esélye, de egy bizonyos kor felett gyakoribb

MTI   
  Megosztom
Friss kutatás: ritka az Covidnál az újrafertőződés esélye, de egy bizonyos kor felett gyakoribb

A Covid-19-en átesettek többsége legalább hat hónapig védett attól, hogy megint megfertőződjön a koronavírussal, de az idősek hajlamosabbak újra elkapni a kórt - mutatták ki dán kutatók.

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a koronavírus-járvány első és második dániai hullámában megfertőződötteknek csupán 0,65 százaléka bizonyult pozitívnak másodszorra.

Ugyanakkor a 65 év fölöttiek csupán 47 százalékban voltak védettek az újrafertőződéstől, szemben a fiatalabb korosztállyal, amely 80 százalékban volt védett.

Tanulmányunk azt jelzi, hogy az újrafertőződés a Covid-19 esetében ritka a fiatalabb, egészséges emberek körében, de az idősebbeknél nagyobb a kockázata, hogy újra megfertőzze őket a vírus

- mondta Steen Ethelberg, a dániai Statens Serum Intézet kutatója.

Mivel az idősebbeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a betegségnek súlyosabb tünetei alakuljanak ki, és a halál kockázata is nagyobb, eredményeink nyilvánvalóvá tették, hogy milyen fontosak az idősek védelmére hozott intézkedések a járvány idején - tette hozzá.

A tanulmány szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy a betegség utáni hat hónapban csökkenne az újrafertőződés elleni védelem, de hangsúlyozták, hogy az új mutánsok esetében további vizsgálatokra van szükség ennek felmérésére.

A kutatók a dániai nemzeti tesztelési stratégia adatait elemezték, amelynek keretében 2020-ban az ország lakosságának 69 százalékát, mintegy négymillió embert szűrtek koronavírusra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

járvány