Megállíthatatlanul terjed a gyilkós kór: egyre több megyében üti fel a fejét a sertéspestis

HelloVidék   
  Megosztom
Megállíthatatlanul terjed a gyilkós kór: egyre több megyében üti fel a fejét a sertéspestis

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az afrikai sertéspestis miatti korlátozás. Kilenc vadgazdálkodási egység területét sorolták át közepesből magas kockázatúvá. Ezzel már csak hat olyan megye maradt, ahol nincsen magas kockázatú terület

Az elmúlt hetekben hat, Dunaalmás külterületén elhullottan talált vaddisznó mintájában is igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának jelenlétét a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A térség járványügyi helyzetében bekövetkezett változásokat az ASP Szakértői Akciócsoport február 24-ei ülésén értékelte. Az új esetek, valamint a legfrissebb kockázatelemzés eredménye alapján a szakértő grémium Komárom- Esztergom megye négy, eddig magas kockázatú területbe tartozó vadgazdálkodási egységének teljes területét fertőzötté nyilvánította, valamint a magas kockázatú terület kilenc – korábban közepes besorolású – Győr-Moson-Sopron megyei vadgazdálkodási egység területével nőtt - írja a Vaol.hu.

Ezzel már csak hat olyan megye maradt, ahol nincsen magas kockázatú terület

Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, de a járványügyi helyzet változása a házisertéstartóktól is fokozott odafigyelést igényel. A Nébih honlapján megtalálható Jó sertéstartási gyakorlat utasításainak kötelező, illetve ajánlott a betartása.

Az állattartónak, valamint az élelmiszerlánc valamenynyi szereplőjének (pl. élőállat- szállítók) jogszabályi kötelezettsége, hogy amennyiben állatai betegségét, szokatlan elhullását tapasztalja, mielőbb jelentse azt a helyi állategészségügyi hatóság felé. A késedelem nélküli bejelentés teszi lehetővé, hogy a szakemberek időben felismerjék az állatbetegségeket, és hatékonyan tudjanak fellépni ellenük, minimalizálva a betegség okozta károkat.

- hívják rá fel a figyelmet.

Sertéspestis terjedés (Forrás: NÉBIH)
Sertéspestis terjedés (Forrás: NÉBIH)

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertéspestis