SOS felhívás: vidéki, covidosokat ellátó intenzív osztályokra keresnek önkénteseket

HelloVidék   
  Megosztom
SOS felhívás: vidéki, covidosokat ellátó intenzív osztályokra keresnek önkénteseket

Nem szakképzett ápolási feladatokra: "oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzésére", lázmérőzésre, ágyazásra, ágyneműcserére, pelenkázásra, betegmozgatásra toboroznak most embereket. Rövid, három-négy órás képzést szerveznek a jelentkezőknek.

Hetek óta aggasztó hírek látnak napvilágot a magyar kórházakból, az intézmények a koronavírus-járvány harmadik hullámában egyre nehezebben bírják a terhelést. Gulyás Gergely miniszter múlt héten álhírnek nevezte, hogy kapacitásproblémák lennének az egészségügyben. Ehhez képest a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete önkéntes toborzásba kezdett, olyan önkénteseket keresnek, akik egészségügyi szakképesítés nélkül is segítenének a covidosokat ellátó intenzív osztályokon.

Rövid, három-négy órás képzést szerveznek a jelentkezőknek, ahol alapvető, betegellátással kapcsolatos tudnivalókat oktatnak majd.

A képzés a következő ismereteket nyújtja:

  • Alapismeretek a COVID betegségről
  • A védőfelszerelések helyes használata
  • A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése
  • Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése
  • Fekvő, ülő beteg itatása, etetése
  • Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben
  • Ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál

A Facebookon közölt felhívás szerint elsősorban fiatal, fizikailag és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen embereket várnak, akik hajlandóak védőfelszerelésben, nehéz körülmények között dolgozni valamelyik megyei kórházban.

Ha egyik sem igaz rájuk, de vállalják a fertőzésveszélyt, nem lehetnek idősebbek 45 évesnél.

Egészségügyben járatos önkénteseket is keresnek

A Semmelweis Egyetem klinikájára is önkénteseket toboroz.

Ha orvostanhallgató, ápoló vagy mentőtiszt hallgató vagy, vagy van egészségügyi végzettséged, de már más területen dolgozol, akkor mindenképp tudsz nekünk segíteni. Ha nincs ilyen végzettséged, nem tanulsz egészségügyi területen, de segíteni szeretnél, akkor is várunk!

- olvasható az intézmény közleményében.

Végezetül íme, a közzétett felhívás:

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

covid-19

koronavírus

kórházi kapacitás