3+1 hasznos tipp: hogyan NE túlórázz home office idején

HelloVidék   
  Megosztom
3+1 hasznos tipp: hogyan NE túlórázz home office idején

Mit tudnak az egerek az otthoni munkavégzésről? Elég az íróasztalt rendbe tenni, vagy az egész ház katonás rendje segít többet a hatékonyságban?

A sokak számára már több mint egy éve tartó home office legnagyobb nehézségeiről Herczeg István coach és tréner, valamint Hidvégi Krisztina, a Lounge Group – Magyarország egyik legnagyobb kommunikációs cégcsoportja – médiaigazgatója az L20 című podcast műsorában beszélgetett. 3+1 jó tanács következik tőlük az otthoni munka még hátralévő időszakának átvészeléséhez:

1. Keresd a csendet, mint az egér!

Szinte természetes, hogy a meetingek során háttérzajok, a családtagok ténykedése megzavarhatja a koncentrációt, ami hosszú távon jelentősen rontja a megbeszélések hatékonyságát is.

Szükség törvényt bont. Ebben az időszakban akárki akármit is gondol a home office-ról, be kell látni, szükség van rá, minden előnyével, veszélyével és esetleges negatív hatásával együtt. A lehetőségekhez mérten persze így is lehet hatékony a munka, ehhez azonban meg kell találni azt a helyiséget, ahol az otthon pezsgése, történései legkevésbé zavarnak. Egy kialakított dolgozósarok, dolgozószoba jelentősen csökkentheti a figyelemből való kibillenés veszélyét

– mondta Herczeg István.

2. Tiszteld a hely szellemét!

A kanapéról, hálószobából bejelentkező kolléga láthatóan kényelmesen ül, esetleg fekszik, a képernyőn látott élethelyzet azonban jobban hasonlít az esti sorozatnézéshez, mint az elmélyült munkához.

Ahova eddig munka után hazamentünk, az most hirtelen munkahellyé, irodává, tárgyalóvá, ügyfélszolgálattá alakul. Nem elmegyünk dolgozni, hanem a konyhából átmegyünk a nappaliba, ahol tegnap este a család még társasjátékozott. A home office – minden előnye ellenére – egy kényszerpálya. Nem véletlen, hogy az egyébként erre alkalmas munkahelyek többségénél sem az otthon a munkavégzés fő helyszíne. Minden helynek (helyszínnek) megvan ugyanis a maga szelleme. A nappalinak, a konyhának, a hálónak a rutinjainkat, rituáléinkat alakító funkciói vannak: főzünk, alszunk, játszunk bennük. Nem érdemes a munkát bevinni ezekbe a helyiségekbe, hiszen mindenhol az adott szereptudatosság jellemzi az embert. Ott, ahol egyébként filmet nézek, máshogy viszonyulok a munkához is.

– hangsúlyozta a szakértő.

3. Hozd létre az online intimitást!

Lassan egy éve alig találkozunk személyesen, a meetingek többségén is videó nélkül beszélünk, előfordult már, hogy egy kolléga nevét és arcát csak néhány másodperces gondolkodás után tudtam felidézni.

Az interperszonális kapcsolatok szükségesek ahhoz, hogy elkötelezettek legyünk a munkahelyünk iránt. Egy szervezet mindig emberekből áll, azonban home office idején a személyes kötődések gyengülhetnek. Érdemes ezért legalább hetente egyszer személyes, videós online meetinget tartani, s a vezetőknek – a látszólagos lazulás ellenére – betartatni a megállapodásokat. Az online meeting formája ellenére éppen úgy kizárja a késés lehetőségét, mint a valódi, a szakirodalom szerint azonban az ember otthonában kevésbé érzi a késés súlyát, mint amikor valóban meg kell érkeznie valahova.

– tette hozzá Herczeg István.

+1. Ingázz rituálisan!

Sok kollégán látom, hogy a hivatalos munkaidő előtt és után is emaileznek, telefonálnak, ami a szükséges rugalmasabb időbeosztás kihasználásán kívül arra is utal, hogy elmosódik a munka és a szabadidő közötti határ, lévén, most mindkettő ugyanazon kulisszák között játszódik.

Mint ahogy nem jó, ha a szabadidős helyszínekre visszük be a munkát, úgy az is javíthatja a hatékonyságot és a munkakedvet, ha legalább „eljátsszuk”, hogy munkába megyünk. Legyen szó a kutyasétáltatás reggeli és esti rituáléjáról, egy sétáról, vagy éppen egy átvezető csésze kávéról, teáról, érdemes a munka és a magánélet közötti elmosódó határokat valamilyen mesterséges aprósággal kijelölni home office idején is.

– fejtette ki Herczeg István.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

home office

járvány elleni védekezés

koronavírus