Tragikus a helyzet: napok óta világelsők vagyunk a halálozásban, és a mai adatok sem jobbak

HelloVidék   
  Megosztom
Tragikus a helyzet: napok óta világelsők vagyunk a halálozásban, és a mai adatok sem jobbak

A mai nap járványadatai: 7587 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 593 710 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Jó hír viszont, hogy március 13-a óta nem oltottak be ennyi embert.

Elhunyt 249 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 381 807 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 192 951 főre emelkedett. 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is a regisztrált idősek oltása van soron

A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16,8%-ot szemben a 9,4%-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 65%-a már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. A következő egy hét oltásaihoz már kiszállították a vakcinákat. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. Éjjel újabb 180 ezer adag második oltáshoz szükséges Szputnyik vakcina érkezett.

A kormány mai is ülésezik, értékeli a járványügyi helyzetet és dönt a szükséges intézkedésekről.

Íme, a legfrissebb megyei járványügyi adatok

A legfrissebb megyei adatok
A legfrissebb megyei adatok

Döbbenetesen rossz a magyar halálozási mutatónk

A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A helyzet annyira súlyos, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy az eddigieknél is szigorúbb, kéthetes zárásra lenne szükség. Kincses Gyula szerint az élelmiszerboltokon és a patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. A MOK arra kéri a lakosságot: tudatosabban szervezze meg a bevásárlásokat, kerülje a társaságot és a tömegközlekedést.

Az egészségügyi dolgozók egyre nehezebben bírják a terhelést

Arról, hogy mennyire súlyos a leterheltség a kórházakban, egy önkéntesként, a sürgősségi osztályon dolgozó orvostanhallgató számolt be a Facebookon. A kórházakban ezek az osztályok állnak a legnagyobb terhelés alatt, hiszen ide érkezik be minden súlyos covidos és nem covidos eset. Megrázó beszámolóját itt olvashatja el.

Általánosságban nagyon túlterheltek a kollégák. Egy műszakban 12 órát kell dolgozni, a nagy betegszám és a rengeteg munka miatt körülbelül 2-3-szor tudnak a dolgozók kivetkőzni. Ez azt jelenti, hogy 3-4 órát az intenzíven, a védőfelszerelésben dolgoznak, majd kijönnek felváltva fél óra, negyven percre, ilyenkor kevesebb ápolónő marad bent

nyilatkozta az ATV-nek Eisenhauerné Fördős Andrea, aki szerint sok nővér esik ki, mert pszichésen nem bírják a terhelést. Az önkéntesek toborzását nem tartja segítségnek, úgy véli, inkább teher lesz a dolgozóknak, mint segítség. A Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, aki maga is Covid-osztályon dolgozó ápolónő, az ATV Start című műsorában elmondta: „rengeteg a túlóra, sok nővér esik ki még mindig, akár a koronavírus-fertőzés vagy a túlterhelés miatt, sokan pszichésen nem bírják a terhelést”. A heti 40 óra helyett 60-70 órát dolgoznak az ápolók.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

járvány elleni védekezés

covid-19