Szuper fejlesztés: eztán új bicikliutakon tekerhetünk ebben a vidéki belvárosban

MTI   
  Megosztom
Szuper fejlesztés: eztán új bicikliutakon tekerhetünk ebben a vidéki belvárosban

Befejeződött Pécs belvárosának észak–déli tengelyének közlekedésfejlesztési projektje, melynek célja a pécsi kerékpárhálózat bővítése, és a biciklis közlekedés biztonságosabbá tétele volt. Az új belvárosi kerékpárutat mostantól birtokba is vehetjük.

2017 júniusában adta be Pécs városa a pályázatot bruttó 300 millió forintra, majd októberben megkötötték a támogatási szerződést, aztán az engedélyek és kiviteli tervek birtokában nyílt kivitelezési pályázatot hirdettek. Télen megtörtént a szerződéskötés, végül 2020 márciusában adták át a kivitelezőnek az építési területet, a munkával még abban az évben végeztek, idén márciusban pedig az önkormányzat megkapta a forgalomba helyezésről szóló határozatot, amely jogerőre is emelkedett. 2021. március 14-én pedig véglegessé vált a "A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” tárgyú projektben elkészült kerékpárút forgalomba helyezési engedélye.

A pályázat illeszkedik, illetve fizikailag kapcsolódik a Kertváros-belváros kerékpárúthoz, illetve az Új pécsi vásárcsarnok megépítése tárgyú projekt keretében tervezett közlekedés-fejlesztésekhez.

A Kertváros-belváros kerékpárút tervezett nyomvonala a Siklósi úti felüljáró melletti –jelenleg gyalogos –szintbeli vasúti átkelőhelytől indul Kertváros irányába, míg a „TOP-6.4.1-16-PC1-2017-00003 A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése”tárgyú projekt ennek a létesítménynek a Belváros irányába történő folytatása. A fejlesztés során a kerékpárút a labirint korláttól indulva az Ipar utca keresztezésével, alapvetően kerékpársávok kialakításával valósult meg a Bajcsy Zsilinszky utcán a Nagy Lajos király útja és a Rákóczi út keresztezésével egészen a Kossuth térig.

- olvasható az önkormányzat közleményében.

A projekt különös figyelmet fordított a szemléletformálásra. Arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a kerékpáros fejlesztéssel támogatott biciklizés egy környezetkímélő, egészséges, költséghatékony, egyszerű, és biztonságos közlekedési mód, amely egyszerre szolgálja a kerékpározó érdekeit, és a környezet megóvását.

A kerékpárút építésével és kijelölésével növekedhet a kerékpárral közlekedők komfortérzete, csökkennek a felesleges kerülőutak a kerékpárral közlekedők számára, továbbá a projekt hozzájárul a teljes közlekedési rendszer fenntarthatóságához, a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek a megteremtéséhez.

- írják.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bicikli

kerékpár útvonal

pécs