Koronavírus-sokk: egyes északi, északnyugati megyékben borzasztó nagy a leterheltség

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus-sokk: egyes északi, északnyugati megyékben borzasztó nagy a leterheltség

Ágyak és eszközök vannak – orvosok és ápolók továbbra is kevesen vannak – és előfordul, hogy elég oxigén sincs a kórtermekben, ami emberek életébe is kerülhet – nyilatkozta Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke.

Sokkal kevesebb életet mentünk meg Magyarországon, mint amennyit lehetne, sokan a nagyon rossz minőségű ellátórendszer és szervezési hibák áldozatai - nyilatkozta a 168.hu-nak Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki szerint a napi halálozási adatok az egészségügy évtizedes lemaradását is mutatják.

Elhanyagolták, mindenki elhanyagolta, ez nem egy sikerágazat, és ennek mind-mind az a következménye, hogy orvosok kivándoroltak, vagy átmentek a magánegészségügybe, ugyanígy az ápolók, a pandémia idején pedig emiatt olyan betegek is meghalnak, akiket egy jobban felkészült ellátó rendszer megmenthetett volna. Ezzel kell most szembenézni

- nyilatkozta a MOK megyei elnöke.

Az északi megyékben óriási a leterheltség

Szijjártó László szerint egyes északi, északnyugati megyékben borzasztó nagy a leterheltség. Tele vannak a kórházi osztályok covidos betegekkel, napjában néha több tucat ember érkezik, s csak lassan gyógyulnak.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy az egyik legfőbb hiba ott van, hogy a betegekkel nem optimálisan terhelik a kórházakat.

Ez pedig annak a következménye, hogy nem veszik figyelembe a komplikációk ellátására alkalmas intenzivterápiás osztályok kapacitását, amikor a nem intenziv ellátó osztályokra irányítják a covidos betegket, amíg az utolsó ágy is megtelik. Már hetekkel ezelőtt sem vették figyelembe, hogy mit bír egy-egy intézmény.

Hiába mondják, hogy pl. 160 embert tudnak csak korrektül ellátni, s nem szabadna azt a 160-at 180-ra duzzasztani, mert az emberéletekbe kerül. Ilyen helyzetben olyan betegeket is elveszítünk, akiknek adott esetben egy másik intézményben esélyük lett volna a túlélésre. Nem az orvosok szaktudása hiányzik, hanem a kommunikáció, és a racionális szervezés, hogy a döntéshozók és azok, akik valóban a betegágyaknál robotolnak beszéljenek egymással. E nélkül csak kilúgozott jelentések és számok tudnak azoknak az asztalára kerülni, ahol meghozzák a végső döntéseket. Így születnek olyan döntések, amik szuboptimálisak és amibe belehalnak emberek

– állítja a megyei MOK elnök

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

kórház