Erdő Péter: a feltámadt Krisztus távlatot ad kiszolgáltatottnak tűnő életünknek

MTI   
  Megosztom
Erdő Péter: a feltámadt Krisztus távlatot ad kiszolgáltatottnak tűnő életünknek

Az emberi élet kiszolgáltatottságáról, a világot uraló önzésről és gyűlöletről beszélt húsvét vigíliáján Erdő Péter, hangsúlyozva, hogy a feltámadt Krisztus más távlatot ad az életünknek.

A koronavírus-járvány miatt a Szent István-bazilikában hívek részvétele nélkül megtartott szentmisén a bíboros arról beszélt: ha egy világjárvány "döbbent is rá minket, hogy milyen kiszolgáltatott az emberi élet ebben a világban és mennyire nem csupán a mi igyekezetünkön múlik a sorsunk, mindez nem a kétségbeesés forrása".

Ha sokszor mindent elborítani látszik is az önzés, a bizalmatlanság, ha gyakran gyűlölet osztja is meg az embereket, ha az anyagiak hajszolására hangolt világ drámának éli is meg az anyagi jólét csökkenését, "nekünk a feltámadt Krisztus más távlatot mutat".

Nem értelmetlen sodródás az egyéni élettörténetünk, nem céltalan vergődés a világtörténelem, hanem a minket örök életre hívó isteni szeretet nagy terve valósul meg benne

- fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros szólt arról is: húsvét igazságát és örömét minden helyzetben "tudnunk kell továbbadni" a "minket körülvevő világnak".

Igaz, hogy változik az emberek közti gondolatközlés módja és nyelvezete és sokszor szétszórt, kiábrándult emberek figyelmét kell megragadnunk, de minél inkább így van ez, annál nyilvánvalóbb világunkban a szomjúság és az éhség Krisztus feltámadásának mindent megvilágító, minden igaz igyekezetnek értelmet és értéket adó örömhíre iránt

- mondta.

A szertartás végén a szokásos feltámadási körmenet elmaradt, helyette Erdő Péter a bazilika kapujából megáldotta Magyarországot, különösen a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegeket és az őket gyógyító, ápoló egészségügyi dolgozókat.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely azt az örömhírt hirdeti, hogy Jézus feltámadt a halálból, ezzel minden embert megváltott bűneitől és mindenkit meghív az örök életre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő péter

bíboros

beszéd

húsvét