Kidobás helyett: így mentsd az ételt, ha elromlik a hűtőd vagy csak áramszünet van

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Kidobás helyett: így mentsd az ételt, ha elromlik a hűtőd vagy csak áramszünet van

Mi csináljunk a fagyasztóban elspájzolt ételekkel, ha váratlanul jön egy áramszünet? Meddig képes egy hűtőszekrény megtartani a megfelelő hőmérsékletet? Meddig tarthatjuk az ételeket a kikapcsolt hűtőben? Mi tegyünk, ha felmelegszik? Mit tarthatunk meg, és mit kell kidobni?

Bármikor előfordulhat egy áramszünet, okozhatja vihar, valamilyen műszaki probléma vagy a szolgáltató tervszerű karbantartása. Ilyenkor kiemelt figyelmet kell fordítani a hűtőszekrényre és a fagyasztóládára, hiszen az áramkimaradás kezdetétől lassan, de biztosan elkezdenek felmelegedni – olvashatjuk az USDA Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (FSIS) weboldalán, ahol számos jó tanácsot adnak arra az esetre, ha beüt a krach.

Azt tanácsolják, ha fagypont alatt van a hőmérséklet, akkor is tilos kivinni a hidegre a mélyhűtőben tárolt ételeket. Csalóka lehet a hőmérséklet, a napsugarak könnyen felolvaszthatják a korábban lefagyasztott élelmiszert. A levegő hőmérséklete állandóan változik, így bármikor káros baktériumok támadhatják meg a gondosan becsomagolt élelmiszert.

Meddig tartja a hideget a hűtő?

Először is, ha áramszünet van, vagy átmenetileg valami oknál fogva nem működik a fagyasztónk, ne essünk pánikba! A hűtőszekrény, ha semmit sem csinálunk vele, akkor is legalább 4 órán át biztonságosan hűvösnek tartja az ételeket. Egy a lényeg, hogy ne nyitogassuk feleslegesen az ajtaját!

Jó tudni, hogy a teli pakolt fagyasztó körülbelül még 48 órán át (ha félig van csak tele, akkor 24 órán át) tartja a hőmérsékletet, de csak akkor, ha zárva tartjuk. Ha ennél hosszabb ideig nincs a lakásban áram, vagy elromlott a hűtőszekrényünk, a szakemberek azt tanácsolják, hogy szerezzünk be szárazjeget vagy jégakut, ezzel biztosítsuk, hogy a hűtőszekrény a lehető leghidegebb maradhasson.

Jó tanács lehet még, hogyha kint az udvaron fagypont alatt van a hőmérséklet, akkor keressünk üres műanyag dobozokat, és töltsük fel őket vízzel. Vigyük ki és hagyjuk megfagyni, a jeget (dobozokkal együtt) pakoljuk be a hűtőszekrénybe, így tovább megmarad a benti hideg.

Mikor fogyasztható a felolvadt étel?

A szakemberek szerint, ha a hűtő belső tere nem haladja meg az 5 °C-ot, akkor biztonságosan felhasználható minden, a fagyasztónál ez az érték –18 °C. Ha viszont a romlandó élelmiszerek 2 óránál tovább voltak 5 °C-nál magasabb hőmérsékleten, akkor dobjuk ki őket!

Ne kóstolgassunk!

Gondoljunk arra is, hogy a kórokozók elszaporodását nem mindig lehet az étel szagáról vagy külleméről felismerni. Egy élelmiszer fogyaszthatóságát ne kóstolással döntsük el! Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy valami még jó, akkor ne kísérletezzünk, inkább dobjuk ki!

Mit lehet visszafagyasztani?

Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók. Ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de élelmiszer-biztonsági probléma előfordulásának az esélye minimális. Ha felolvadt a fagyasztott élelmiszer, de még hideg, akkor viszont eszünk ne jusson újra lefagyasztani! Használjuk inkább minél hamarabb fel!

Jó, ha tudod!

Hosszabb áramkimaradás után érdemes ellenőrizni, hogy nem jegesedett-e le a hűtőszekrény. A jégréteg nem csak a csomagolt élelmiszereket károsíthatja, de rontja a gép hatásfokát és növeli a fogyasztást is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

praktika

fagyasztóláda

hűtőszekrény

áramfogyasztás

áramkimaradás