Nem álom többé az ízletes paradicsom: íme, ezek a legzamatos magyar tájfajták!

HelloVidék   
  Megosztom
Nem álom többé az ízletes paradicsom: íme, ezek a legzamatos magyar tájfajták!

Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben azokat a nagy népszerűségnek örvendő, tájfajta, öko paradicsompalántákat, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vizsgálatai alapján legjobbnak bizonyultak.

Újra beszerezhetjük és elültethetjük kiskertünkben azokat a nagy népszerűségnek örvendő, tájfajta, öko paradicsompalántákat, amelyek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vizsgálatai alapján legjobbnak bizonyultak. E tájfajták idén februárban a Highlights of Hungary mezőnyében értek el rangos helyezést, a közelmúltban pedig a Diversity nemzetközi tudományos folyóirat közölte a róluk szóló kísérlet eredményeit.

Az ÖMKi paradicsom-tájfajta kutatása keretében végzett hároméves kísérlet eredményeit közölte április végén a Diversity című rangos tudományos folyóirat. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársaival együttműködésben 2015-2017 között végzett kutatás igazolta, hogy az ökológiai hajtatásban és szabadföldön vizsgált tíz hazai paradicsom-tájfajta versenyképes hozamot és ellenállóságot mutat a kontrollként használt kereskedelmi fajtákkal (San Marzano, Kecskeméti 549) összevetve.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból kikért tájfajták mindegyike értékes tulajdonságokkal rendelkezik, de ha ki kellene emelni valamit, akkor például a folyton növő ’Faddi’ és ’Mátrafüredi’ megfelelő termésmennyiséget, és a kontroll fajtáknál jobb ellenállóságot mutatott a paradicsomvésszel szemben, míg a ’Szentlőrinckátai’ bokorparadicsom az alternáriás betegséggel szemben volt toleránsabb. E tájfajta hosszú tenyészideje és kiemelkedő hozama szintén meghaladta a kereskedelmi fajtákét.

– mondta el Boziné Pullai Krisztina, a tudományos közlemény első szerzője, a MATE doktorandusza.

A tanulmány rámutat, hogy a vizsgált tájfajták javasolhatók az ökológiai termesztésre.

– tette hozzá a kutató, aki otthon maga is ökológiai módszerekkel gazdálkodik.

Azok a magyar fogyasztók, akik tájfajta, bio paradicsompalántákat nevelnek, nemcsak egészségük megőrzéséhez, hanem agrárörökségünk és környezetünk védelméhez is hozzájárulnak, egyúttal támogatják a hazai fenntartható gazdálkodást, azon belül is a kistermelőket.

Idén a legfiatalabb kertészgeneráció bevonására is gondoltak az öko mezőgazdaság kutatói. Az Ovikert program részeként, a Fagyos Szentek után óvodás gyerekek fogják ültetni és nevelgetni a paradicsompalántákat, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

paradicsom termelés

kertészkedés