Nyugdíjba vonul Falco, a madarak segítője: mérgezéses bűneseteket derített fel a derék kutya

HelloVidék   
  Megosztom
Nyugdíjba vonul Falco, a madarak segítője: mérgezéses bűneseteket derített fel a derék kutya

Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája, a Magyar Madártani Egyesület legeredményesebb, bűneseteket feltáró segítője, Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul. Az évek során alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Kiképzőjével kutattak például molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat.

2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a világon harmadikként létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt komoly eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, és ezzel az egyik legsikeresebb méreg-és tetemkereső kutyás egységnek számítanak a világon.

A legsikeresebb egység

A hároméves elkészítő munka után a képzés végül a HELICON LIFE projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Gábor és Falco egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

A kiképzés után is folyamatosan kellett még új dolgokat tanulnia, mert mi is munka közben jöttünk rá sok mindenre. Például arra, hogy a mumifikálódott tetemek keresésére is külön meg kell tanítani. Őt a méreganyagok mellett a bomló állati tetemek megtalálására képeztük ki, de egy olyan tetemnek, ami már csak csont és toll, egészen más a szaga, mint egy frissen elhullott állatnak

- mondta el Deák Gábor, akivel együtt dolgoztak az évek alatt.

Falco alapvetően méreg-és tetemkereső kutya, de számos más területen is komoly eredményeket ért el, az évek során alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Gáborral kutattak például molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Kiderült, hogy Falco farkasürülék-keresésben is nagyon eredményes, és olyan is volt, hogy vércsefiókákat mentett meg, mert rájuk talált egy bozótosban, miután leszakadt a fészkük, de az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás – itthon és külföldön egyaránt – mind hozzá kötődik.

Címlapkép, fotó: Deák Gábor

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mme

falco

kutyás egység

falco

tetemkeresés

tetem

keresés

kutya

deák gábor