Mi a trypophobia, a trypophobia milyen betegség? A tripofóbia jelentése, a tripofóbia kezelése

HelloVidék   
  Megosztom
Mi a trypophobia, a trypophobia milyen betegség? A tripofóbia jelentése, a tripofóbia kezelése

Mi a tripofóbia betegség? Tripofóbia teszt: mi az a trypophobia, mi az a tripofóbia? Mi a tripofóbia jelentése, hogy történik a tripofóbia kezelése, a trypophobia milyen betegség?

A modern pszichológia már számos undort és fóbiát különböztet meg, amelyeket a legfurcsább, legkülönfélébb élőlények, tárgyak vagy éppen szituációk váltanak ki belőlünk. Hallottunk már a tériszonyról, az agorafóbiáról, a klausztrofóbiáról vagy éppen a homofóbiáról, de a tripofóbia sokak számára még mindig ismeretlen kifejezés - pedig gyakoribb, mint gondolnád!

Cikkünkben eláruljuk, mi a tripofóbia jelentése, más néven mi az a trypophobia, trypophobia mi az eredete és hogy mi váltja ki az emberekben a tripofóbia tüneteit. Tudd meg, a tripofóbia teszt szerint mik a tripofóbia tünetei, mik a tripofóbia jelei és mire eredeztethető vissza a tripofóbia betegség. Miért ilyen gyakori a tripofóbia az emberek között és hogyan zajlik a tripofóbia kezelése?

Mi a trypophobia, vagyis tripofóbia?

A tripofóbia jelentése egy olyan ösztönös, félelemmel kísért undorérzet, amelyet az emberekben a lyukak, pontok vagy gödröcskék látványa kelt, de előidézheti akár egy lyukakra emlékeztető, mintás felület is. Habár a trypophobia szakkifejezést kevesen ismerik, a valóságban egy igen gyakori fóbiáról van szó, nagyon sok mindenkiből váltanak ki undort a lyukak és a lyukacsos tárgyak egyaránt.

A tripofóbia tárgya lehet például egy méhkaptár, hangyaboly vagy darázsfészek, ugyanis ezeket a képződményeket ösztönösen hozzákapcsoljuk a fájdalomérzethez, azonban a tripofóbia tüneteit produkálhatjuk egy, a falon vagy tetőn tátongó sötét lyuktól, sőt, akár a jóval ártalmatlanabb kinézetű buborékokhoz, gödröcskés mintázatú növényekhez is köthetjük.

A tripofóbia okai

A legtöbb fóbia traumákra vagy kulturális okokra vezethető vissza, azonban a trypophobia kivételnek számít, ugyanis ezt a “betegséget” a biológiai ösztönök, az önvédelmi mechanizmusok okozzák. A természetben a lyukacsos mintázatú, pöttyös, színes vagy kontrasztos dolgok és az ilyen mintázatok mindig veszélyre utalnak. Az állatvilágban a lyukak, pöttyök ösztönösen azt üzenik a többi élőlény számára, hogy “ne kezdj ki velem”, éppen ezért belénk van kódolva, hogy ezeket a dolgokat elkerüljük.

A tripofóbia betegség formájában a lyukakra, pöttyökre adott eltúlzott önvédelmi reakció, a tudatalattink az egyszerű, ártalmatlan tárgyakat, például egy pöttyös ruhát vagy egy lyukat a falon ösztönösen összeköt a természetben élő veszélyes, mérgező élőlényekkel. Habár tudjuk, hogy nincs a lyukban semmi, a tripofóbia elszenvedője arra asszociál, hogy a zavaró mintázat valamilyen módon kellemetlenséget okoz majd neki - például elképzeli, hogy mérgező rovarok röppennek ki a lyukból, vagy csak a lyukban rejtőző ismeretlen élőlény lehetősége zavarja.

A trypophobia tünetei

A tripofóbia tipikus fóbiás tüneteket produkál: amikor a tripofóbia betegségben szenvedő személy megközelíti vagy a távolban észreveszi a fóbia tárgyát, szorongani kezd, súlyosabb esetben félelem, halálfélelem vagy pánik alakulhat ki benne - hasonló a pánikbetegséghez, azonban nem összekeverendő a két kórkép! A tripofóbia betegség általános jellemzője, hogy a beteg kerüli azokat a szituációkat, amikor találkozhat a fóbia tárgyával.

A tripofóbia további tünetei lehetnek az izzadás, az émelygés és a hányinger, a szédülés, ritkább esetekben pedig akár légszomjig, ájulásig fajulhat a helyzet. Érdekesség, hogy amint elmúlt a “veszély”, vagyis eltűnt a tripofóbia forrása, a tripofóbia tünetei is megszűnnek, azonban az élmény traumaként emlékezetes maradhat. Egyes esetekben, ha a trypophobia súlyos, a betegségben szenvedő személy már a lyukak, pöttyök gondolatára, egy ilyen szituáció emlékére is átélheti a szorongást.

A tripofóbia kezelése

A tripofóbia, mivel felerősödött biológiai reakcióról van szó, egyelőre nem “betegség” a szószoros értelemben, azonban a többi fóbiához hasonlóan folyamatosan kutatják, hogyan lehetne feloldani a fóbia tárgyához fűződő szorongást. A tripofóbia kezelése többnyire pszichológus segítségével zajlik: gyakori az expozíciós terápia, amikor a beteget fokozatosan szoktatják hozzá az undor eltűréséhez, de kognitív viselkedésterápiát is alkalmaznak, hogy a beteg egyedül meg tudja oldani a szorongást okozó helyzetet.

Nagyon ritka az, ha egy fóbiát gyógyszeres kezeléssel (antidepresszánsok, béta-blokkolók, nyugtatók) kezelnek, de előfordulhat, ha a trypophobia, vagy más fóbiás probléma olyan szinten eluralja a beteg mindennapjait, hogy az nem tud tőle kiegyensúlyozott életet élni. Az utóbbi eset nagyon ritka és mindenképpen ki kell vizsgálni, hogy áll-e a háttérben valamilyen más mentális megbetegedés vagy egyéni trauma.

Tripofóbia teszt

Ha undort váltanak ki belőled a következő képek, nagy valószínűleg Te is a tripofóbia betegség elszenvedője vagy:

Golf ball near at hole.
Tripofóbia 1: Lyuk a golfpályán
Tripofóbia 2: Lyukacsos felület
Tripofóbia 2: Lyukacsos felület
Tripofóbia 3: Kagylóhéjak
Tripofóbia 3: Kagylóhéjak
Picture concept and idea of The
Tripofóbia 4: Lótusz
Close-up on tree bracket fungus surface with red condensate droplets.
Tripofóbia 5: Egy fagomba felülete

Így, hogy tudjuk, a trypophobia mi ez, mi a tripofóbia oka és milyen ingerek váltják ki a szorongást, át tudjuk értékelni saját helyzetünket: a tripofóbia nevű betegségben szenvedünk? Ha igen, milyen súlyosnak ítéljük meg a tripofóbia tüneteit? Gátolják szélsőséges reakcióink a hétköznapi életünket?

Amennyiben a trypophobia tünetei megzavarják hétköznapi életünk harmóniáját, mindenképpen kérjük ki egy pszichológus véleményét, illetve keressünk fel önsegítő csoportokat, amelyek kifejezetten a fóbiás betegekre fókuszálnak!

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tripofóbia

trypophobia

fóbia

betegség

pszichológia

lyukak