Extra védjegy lett az őshonos "Balatoni hal": uniós oltalmat kapott

MTI   
  Megosztom
Extra védjegy lett az őshonos Balatoni hal: uniós oltalmat kapott

"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott - közölte az Agrárminisztérium.

Kiemelték: az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén "Balatoni halnak" csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

A "Balatoni hal" tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet - hívták fel a figyelmet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására - tették hozzá.

A "Balatoni hal" földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A "Balatoni hal" fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda) - ismertették.

Arra is kitértek, hogy a "Balatoni hal" földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó "balatoni sudár" vagy "varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A "Balatoni hal" földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető - húzták alá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatoni hal

európai unió