Gazként, lábaink előtt hever a fiatalság titka: ingyen is van, de ezreket fizetünk érte

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Gazként, lábaink előtt hever a fiatalság titka: ingyen is van, de ezreket fizetünk érte

Amit a palánták között a kertben gyomnak látunk, lehet, hogy értékes és ehető növény, amelynek hatóanyagaiért a patikában súlyos ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a kapálással! Halottatok már a kövér porcsinról? Látni biztos láttátok már, most kezdődik a szezonja!

Húzkodjuk ki a földből, de a nyári hőgutában is életerősebb, mint bármi más haszonnövény. Az egyik legaromásabb és a legfűszeresebb, amit valaha kóstoltam: ez a kövér porcsin. Évtizedek óta kerülgettük egymást, pozsgás szára, szép sárga virágzata és élénkzöld levele összetéveszthetetlen, a nyárnak ebben az időszakában tele van vele a kertünk. De ha nem készítek a minap az ehető virágokról egy riportot, sosem jutott volna eszembe magamtól megkóstolni, pláne napi szinten fogyasztani. Papp-Felber Anita, Gazt-evő blog szerzője hívta fel a figyelmem erre a hihetetlen értékes növényre – ami nálunk eddig jobbára a komposztban végezte.

Hogy ismerjük fel a kövér porcsint?

Népies neve egyébként disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.

Ebben a növényben van a legtöbb omega-3

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Nem tudunk annyi halat enni, amennyi ebben a vadon növő, igénytelen gaznak kinéző növényben megterem. Kiváló roboráló, levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású. Állítólag lassítja az öregedés folyamatát. Külsőleg pakolásként, izomgörcsök oldására hatásos – mégis alig hallani róla.

Anita, a Gazt-evő blog szerzője mesélte a HelloVidéknek, hogy ő a saját kertjében mindig meghagy egy bokrot, napi szinten fogyaszt belőle nyersen, friss hajtásaiból salátát készít, de remekül lehet lehet ételeket is dekorálni vele.

A palánta egészét fogyaszthatjuk, a gyökérzet kivételével

Konyhai felhasználásra is alkalmas, mivel ásványi sókban és B-, C-vitaminban gazdag, kellemesen sós ízű. Leveleit és fiatal hajtásait gyűjthetjük. A közvetlen virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások a legmegfelelőbbek. A fiatal levelek és hajtások befőzéssel és fagyasztással egyaránt tartósíthatók. A kövér porcsin főtt, sült húsokhoz és grillezett ételekhez kínálható. A felaprított fiatal levelek a paradicsomsalátának kitűnő ízt adnak. Nem szabad az étellel együtt főzni, a finomra vágott leveleket tálalás előtt hintjük az ételre. A fiatal levelek frissen és szárítva sószegény diétás ételek ízesítésére kiválóan alkalmasak. A nagyobb, idősebb levelekből főzelék készíthető.

Unusual edible plant called Portulaca oleracea salad in black wood background

Az idősebb növényeket párolva főleg Spanyolországban fogyasztják. Omlettben különösen kedvelt. A francia bonne femme levesbe sóskával együtt kerül.

Kereskedelmi forgalomban is kínálják, súlyos ezrekbe kerül

Ha beütjük a neten, akkor több verziót is kidob, lehet teaként is vásárolni, de jellemzőbben kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát: 4600 forint – 10000 forintba kerül egy doboznyi porcsin-kapszula.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya is elárulta a HelloVidéknek, hogy ők ugyan nem árusítanak porcsinból készült teát, de gyógyhatásait sokra becsülik:

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható.

- közölték.

Gyuri bácsi tejben főzve erre ajánlja

Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa közös könyvben, A bükki füvesember gyógynövényeiben ezt írták róla:

A teáját vese- és hólyagbántalmakra isszák, de az 1,2% vízben nem oldódó kovasavtartalma elvész, ha nem tejben készítik el. Ugyanúgy, mintha teát főznének, forrásban lévő tejjel kell leönteni a 2,5 dl-es edénybe tett púpozott teáskanál porcsinfüvet. Nyolc-tíz perces állás után kell leszűrni. A kovasavat a vese nehezen dolgozza fel – de nagyon jó a kőképződés ellen –, ezért túl sokáig nem szabad inni. Ez maximum két hetet jelent. Utána két hétig időt kell hagyni a vesének, hogy a benne lévő kovasavat kidolgozza magából. Napi egy reggel elfogyasztott csészénél többet ne igyanak belőle. Még jobb, ha csak minden másnap fogyasztják. Bélhurut és légcsőhurut ellen is lehet használni eredményesen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

porcsin

gyógynövény

fiatalító

öregedés gátló