Figyelem, ezeket a kapszulákat be ne vedd! A Nébih betiltotta a forgalmazásukat

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, ezeket a kapszulákat be ne vedd! A Nébih betiltotta a forgalmazásukat

Újabb, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulákban mutatott ki szildenafil és tadalafil gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hivatal kötelezte a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a termékek kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, egyúttal megtiltotta ezen megnevezésű termékek további forgalmazását.

A Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott, „ROYAL-G POWER”, valamint a „DRAGON POWER ORIGINAL” márkanevű étrend-kiegészítők kapszulánként 119 mg, illetve 134 mg szildenafilt* és 53 mg, valamint 58 mg tadalafilt* tartalmazott. Viszonyításképpen a gyógyszerként forgalmazott Viagra 25, 50 vagy 100 mg/tabletta szildenafil hatóanyagot, a Tadalafil Teva 5, 10 vagy 20 mg/tabletta tadalafil hatóanyagot tartalmaz. Így az étrend-kiegészítő egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladják a terápiás dózis legmagasabb értékét - írja a Nébih.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. A termékek a jelölés alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősül. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak. A mellékhatások között szerepelhet látásromlás, hallásromlás, fülzúgás, súlyos kimenetelű kardiovaszkuláris tünetek, szívelégtelenség, vérnyomás ingadozás.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – újabb büntetőfeljelentést is tesz.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

A termékek adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

étrend-kiegészítő

nébih