Ebben a városban nem örülnek a katonáknak: azt kérik, minél messzebb épüljön a bázis

MTI   
  Megosztom
Ebben a városban nem örülnek a katonáknak: azt kérik, minél messzebb épüljön a bázis

A veszprémi közgyűlés hétfőn egyhangúlag úgy döntött, az önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy a gyulafirátóti településrész mellé tervezett katonai bázis a lakott területtől minél messzebb létesüljön.

A rendkívüli közgyűlést a helyi ellenzéki képviselők (az MSZP-LMP-Párbeszéd és a DK-Szakszervezetek frakciók, valamint a független Kovács Rajmund) kezdeményezték, mivel a Honvédelmi Minisztérium a város melletti lőtér területén, a gyulafirátóti településrésztől 750 méterre 2500-3000 embert befogadó katonai bázis építését tervezi.

Katanics Sándor (DK-Szakszervezetek) frakcióvezető sérelmezte, hogy bár már 2016-ban megállapodás született a bázis szükségességéről, majd 2019-ben elkészültek a tervek, azokat sem az önkormányzat, sem a veszprémiek nem ismerhették meg korábban.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) frakcióvezető pedig azt kérte: a városvezetés kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy a bázis a lakott területtől minél messzebb épüljön meg.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester támogatta az előterjesztést, ugyanakkor felhívta a figyelmet Veszprém katonai hagyományaira. Hangsúlyozta: szükség van honvédelmi fejlesztésekre, de arra is, hogy a beruházás a közvetlenül érintetteknek minél kevesebb nehézséget okozzon.

Miután az előterjesztő ellenzéki képviselők befogadták Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester módosító javaslatait is, a testület végül egyhangú szavazással úgy határozott: a közgyűlés támogatja a gyulafirátóti településrész mellett tervezett katonai bázis megvalósítását, de kezdeményezik a kormánynál, hogy a bázis a legkisebb környezeti terheléssel, a településrésztől a lehető legtávolabb valósuljon meg.

Ennek érdekében környezetvédelmi hatásvizsgálatot és védőintézkedések kialakítását kérik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszprém

katonai bázis