Kásler Miklós: elkerülhetetlennek látszik a harmadik oltás

HelloVidék   
  Megosztom
Kásler Miklós: elkerülhetetlennek látszik a harmadik oltás

Kásler Miklós a kötelező oltás kapcsán közölte, hogy egyetlen vakcina sem biztosít százszázalékos védelmet, és mivel folyamatosan csökken az ellenanyagszint, illetve az immunitás többi tényezőjének a hatékonysága az idő elteltével, a harmadik oltást mindenkinek nagyon határozottan lehet javasolni.

Rendkívül aggasztónak nevezte a koronavírus delta mutánsának terjedését Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjúban.

Nagyon aggasztó jelenségeket tapasztalunk: Izraelben egy hét alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma, pedig a két Pfizer-oltást a lakosság döntő többsége megkapta. Angliában öt hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma, Hollandiában olyan meredek a fertőzés dinamikája, hogy egy hét alatt egységnyi lakosra vetítve utolérték Angliát. Dániában, Romániában rendkívül gyors a fertőzés emelkedése, de Horvátországot vagy Szlovéniát is említhetném. Minden tapasztalatunk az eredeti vírusfertőzésre, illetve a harmadik hullámot okozó brit törzsre vonatkozott. Az indiai mutáns ellen, amelyik agresszíven veszélyesebb, mint a brit volt, most gyűlnek a tapasztalatok, de általános megfigyelések, törvényszerűségnek vannak.

- közölte az emberi erőforrások minisztere, aki szerint a járvány hazai alakulása attól függ, hogy hány embert ér még el a tömeges oltás.

Kásler Miklós a kötelező oltás kapcsán közölte, hogy egyetlen vakcina sem biztosít százszázalékos védelmet, és mivel folyamatosan csökken az ellenanyagszint, illetve az immunitás többi tényezőjének a hatékonysága az idő elteltével, a harmadik oltást mindenkinek nagyon határozottan lehet javasolni.

Az egészségügyben dolgozókra a saját maguk és a betegek védelme érdekében kicsit más szabályok vonatkoznak, mint a társadalom többi tagjára. A harmadik oltás kötelezővé tétele ennek a szempontnak felel meg. Más foglalkozási csoportoknak az átoltása napirenden van, de az ő esetükben nem tesszük jelen pillanatban kötelezővé

- mondta, majd kitért a gyerek oltására is. Megjegyezte: 12 év fölöttiek esetében tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy az oltást el lehet kezdeni és folytatni lehet, 12 év alatt ilyen határozott evidencia nincs. Minden gyógyszergyártó cég vizsgálja ebben a korosztályban a vakcináció lehetőségét.

Még nincs negyedik hullám

A szennyvíz víruskoncentrációja - nyilatkozta a miniszter - jelen pillanatban annyira alacsony Magyarországon, hogy az esetleges emelkedése abba a tartományba kerül, ami nem értékelhető. Ugyanakkor a másik lényeges tényező: az R-tényező. Ami azt jelenti, hogy egy fertőzött hány további embert képes megfertőzni, 17 nappal ezelőtt 0,6-ről emelkedni kezdett, hét nap alatt elérte az 1-et, és attól kezdve efölött van, tette hozzá:

Ha a magyarországi nagyon magas átoltottság mellett az R-tényező elindul, ez azt jelenti, hogy valamilyen eddig nem ismert, minden valószínűség szerint az indiai mutáns szaporodása jelenti a változást.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

vakcina

kásler miklós