Ez a csodaszép faj lesz az év madara: nemzeti színeivel hódít a zöld küllő

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a csodaszép faj lesz az év madara: nemzeti színeivel hódít a zöld küllő

Színpompás madár nyerte a 2022-es év madara szavazást 41 százalékkal. A zöld küllő piros-fehér-zöld színekben is pompázik a természetben, főleg hangyákat fogyasztó harkályféle, és bár nem költöző madár, de szívesen kóborol az országban.

Idén az Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz, írja a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján.

A versenyben a kékbegy 32%-kal a második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a vörös gém állhatott 23%-kal a leadott 11123 szavazatból.

A zöld küllő gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Főként hangyákat fogyaszt, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is szívesen megeszi. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madarunk, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít, és akár több évig is használ. Hazai fészkelő-állománya 15 000 - 17 000 párra tehető az MME 2014-2018 adatai szerint, és örvendetes módon növekedést mutat a populáció.

Címlapkép: Orbán Zoltán

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöld küllő

mme

év madara

madárfaj

harkályféle

sokszínűség

természet

odúlakó

madár

orbán zoltán