Ez a csodaszép faj lesz az év madara: nemzeti színeivel hódít a zöld küllő

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a csodaszép faj lesz az év madara: nemzeti színeivel hódít a zöld küllő

Színpompás madár nyerte a 2022-es év madara szavazást 41 százalékkal. A zöld küllő piros-fehér-zöld színekben is pompázik a természetben, főleg hangyákat fogyasztó harkályféle, és bár nem költöző madár, de szívesen kóborol az országban.

Idén az Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz, írja a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján.

A versenyben a kékbegy 32%-kal a második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a vörös gém állhatott 23%-kal a leadott 11123 szavazatból.

A zöld küllő gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Főként hangyákat fogyaszt, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is szívesen megeszi. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madarunk, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít, és akár több évig is használ. Hazai fészkelő-állománya 15 000 - 17 000 párra tehető az MME 2014-2018 adatai szerint, és örvendetes módon növekedést mutat a populáció.

Címlapkép: Orbán Zoltán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöld küllő

mme

év madara

madárfaj

harkályféle

sokszínűség

természet

odúlakó

madár

orbán zoltán