Cselekedni kell, különben késő: megoldást mutatnak az éghajlatváltozásra

HelloVidék   
  Megosztom
Cselekedni kell, különben késő: megoldást mutatnak az éghajlatváltozásra

Idén július 29-re esett a túlfogyasztás napja, vagyis ekkorra feléltük a Föld egy év alatt megújuló tartalékait. A Global Footprint Network és a Schneider Electric új kezdeményezése, a „Lehetőség 100 napja” abban segíthet, hogy jövőre jóval később jöjjön el ez a nap, és olyan megoldásokat mutatnak be és népszerűsítenek, amelyek segítenek az éghajlatváltozás és a biológiai diverzitás csökkenésének kezelésében.

A Global Footprint Network évtizedek óta határozza meg, hogy mikor érkezik el az az időpont, amikor az emberiség felélte a Föld egy év alatt megújuló erőforrásait. Az idei, július 29-i dátum egyébként nem a legkorábbi, 2018-ban július 25-re, majd a következő évben július 26-ra esett ez a nap, tavaly pedig a COVID-járvány hatása miatt ez augusztus 22-e volt. A helyzet azonban az elmúlt évtizedekben drámai mértékben romlott, hiszen 1990-ben csak október 10-én, 2000-ben pedig szeptember 22-én jött el a túlfogyasztás napja.

A Schneider Electric, a Global Footprint Network (GFN) és a Skót Környezetvédelmi Ügynökség (SEPA) idén elindította a „Lehetőség 100 napja” (100 Days of Possibility) kezdeményezést, melynek célja olyan megoldások bemutatása és népszerűsítése, amelyek segítenek az éghajlatváltozás és a biológiai diverzitás csökkenésének kezelésében.

A „Lehetőség 100 napja” kezdeményezés elindítói arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nem kell megvárni, milyen döntések születnek majd Glasgow-ban, már addig is bárki – a magánszemélyektől a vállalkozásokon át az intézményekig – sokat tehet annak érdekében, hogy megvédjük a Földet. A program keretében a COP26-ig hátralévő időszakban naponta mutatnak majd be a kezdeményezés honlapján olyan jó gyakorlatokat, amelyek segíthetik a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A Schneider Electric el akarja érni, hogy 2025-ra a bevételének 80 százaléka zöld megoldásokból származzon. Az idei első félév végén ez az arány 70 százalék volt a társaság „Sustainability Impact” jelentése szerint. Emellett összesen 800 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előznének meg ügyfeleiknek, és idén június végéig ez az érték elérte a 302 millió tonnát. Az ezer legnagyobb beszállítójuk CO2-kibocsátását felével csökkentenék, a „The Zero Carbon Project” idén áprilisban indult és már az érintett beszállítók 91 százaléka regisztrált, jelezve ezzel, hogy részt vesz a kezdeményezésben. A hatékony erőforrás-gazdálkodás érdekében a termékeikben 50 százalékra növelnék a zöld anyagok arányát, míg a csomagolásokban teljes mértékben megszüntetnék az egyszer használható műanyagok alkalmazását, illetve újrahasznosított kartonnal dolgoznak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

túlfogyasztás

zöld fejlesztés

biodiverzitás

klímaváltozás

éghajlatváltozás