Undorító, mit találtak a Tiszában: mégis, ki fürödne ilyen vízben?

HelloVidék   
  Megosztom
Undorító, mit találtak a Tiszában: mégis, ki fürödne ilyen vízben?

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa főként veterán csapatokból álló pethajós flottája újabb 6 tonna hulladéktól mentesítette a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti, 60 folyamkilométeres szakaszát. A szervezők kiemelték: bár a rendszeres és erős áradások időről időre képesek átrendezni a folyó árterének hulladék helyzetét, szerencsére az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont.

A petkalózok a Tisza mellékfolyóin és az alsóbb szakaszain is folytatják a hazai hulladékmentesítést, ezzel párhuzamosan pedig erősítik nemzetközi folyótisztító programjaikat. A IX. Felső-Tiszai PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósult meg.

A verseny utolsó napján ismét legalább másfél tonna hulladékot bányásztak ki a petkalózok a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, ami évről évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak.

A hulladékrekord helyett a szervezők idén főként a nehéz körülményekről, az időjárás okozta szélsőségekről számoltak be és hangsúlyozták, hogy a Jánd-sziget kivételével, a folyó végighajózott felső szakaszán megszűnni látszódnak a legnagyobb hulladék-lelőhely gócpontok. Hozzátették, hogy legfrissebb tapasztalataik alapján, az egyre gyakoribb, erős áradások képesek jelentősen újra rendezni a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet. Örvendetes, hogy a folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.

A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET Kupa Tisza Expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásának köszönhetően. A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedező utat egészen a Duna-torkolatig folytatja. A másfél hónapig tartó túra során a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Felső-Tisza, PET Kupa
Felső-Tisza, PET Kupa

1027 zsák hulladéktól tisztult meg a folyó

A PET Kupa szervezői megalakulásuk óta kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható része, - megfelelő szelektálás után - újrahasznosításra kerüljön. A szelektálási munkában a csapatok egyre jelentősebb szerepet vállalnak. A hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták a kalózok. A zsákolt hulladékért PETákok jártak, sőt, a pontozást végző PETbankárok az úgynevezett szuperzsákokért – amelyek színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackokat tartalmaznak -, négyszer annyi pontot osztottak ki, mint a válogatás nélküli zsákokért. Minden elismerés a csapatoknak, hiszen az összeszedett hulladék több mint felét szuperzsákként adták le.

A hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége segíti. A csapatok által megkezdett szelektálást a PET Kupa önkéntes csapata folytatta. A hasznosítható fém és üveg hulladék az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nkft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül. A PET palackokat színre válogatás és bálázás után dolgozzák fel a P.M.R. Kft. közreműködésével. A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. és a Recyclen Kft. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek. Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség 60%-át újrahasznosítják.

Ahol mindenki a környezetvédelem nyertese

A petkalózok munkáját a sok szúnyog, a sűrű ártéri növényzet, a Tisza változékony vízállása, a magas partszakaszok és az esténként beköszöntő viharok sem könnyítették. A csapatok többsége azonban visszatérő vendége a Kupának, pontosan tudják, hogy mire vállalkoznak, miközben a tiszta Tisza víziója lebeg a szemük előtt. A bezsákolt hulladékért kapott petákpontokat ismét valós időben lehetett követni a PET Kupa weboldalán. A hagyomány szerint a legtöbb peták a hulladékgyűjtésért járt, de ügyességi versenyeken, vetélkedőkön és egymás munkájának segítéséért is lehetett pontokat szerezni. A IX. Felső-Tiszai PET Kupát a hatodik éve visszajáró vállalati hajó, a Siemens csapata nyerte. Idén két hajóval képviseltették magukat, a kupát a Siemens Energy vihette haza. A dicsőség mellett az újrahasznosított műanyagból készült kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját vehették át a gergelyiugornyai ünnepélyes díjátadón. Minden elismerés a második helyezett PETrekészek nyíregyházi csapatának, akik némi helyismerettel, de először mérették meg magukat a rendezvényen. Harmadik helyen a Hangák veterán csapata végzett, itt a legtöbb nemzedék, gyerekek és nagypapájuk is évek óta részt vesznek a versenyen.

A kisebb létszámú, de lelkes csapatok munkáját a szervezők évek óta a Tisza Hőse díjjal ismerik el, a díj a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak jár. A tiszai uszadékfából faragott kupa idén ismét gyakorlott petkalóz kezekbe került: a PETúnia felnőttekből és gyerekekből álló csapata már negyedszer részesült az elismerésben.

Az átadó ünnepségen részt vett és beszédet mondott Tilki Attila országgyűlési képviselő, Szalainé Bíró Katalin Vásárosnamény alpolgármestere, Toldi Zoltán pedagógus, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium részéről, illetve Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs vezetője.

Felső-Tisza, PET Kupa
Felső-Tisza, PET Kupa

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

1. helyezett: Siemens Energy (10.950 peták)

2. helyezett: PETrekészek (9775 peták)

3. helyezett: Hangák (7120 peták)

Tisza Hőse díj: PETúnia

Fair play elismerés: Aztakeservit

Óriási elismerés a mezőny további lelkes csapatainak:

Aktív Magyarország, Amerikalózok, FesztPET, Főtáv SE, Grund, JoinTisza2, Mainstage, Nemzetközi civil hajó (Tilos, WWF, Papilio), Siemens Evező-SÖK, Tisza2,

valamint a PET Kupa önkéntes csapatának. A IX. Felső-Tiszai PET Kupához először csatlakozott a Multisalva Egyesület pethajója, ők a Szamoson gyűjtötték a hulladékot.

Idén először a Pontonkonvoj három konténerből álló, vízen úszó elemei növelték a résztvevők komfortérzetét. Az úszómű zuhanyzóval, WC-vel felszerelt vizesblokkja, raktárhajója és főzésre alkalmas közösségi tere javította a megfáradt petkalózok közérzetét. A Pontonkonvoj a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósult meg.

Akik nélkül nem lett volna IX. Felső-Tiszai PET Kupa

A verseny az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, Áder János fővédnöksége mellett valósult meg. A szervezők köszönetüket fejezik ki a SONAR Felső-Tisza-vidéki Búvár és Mentő Egyesület vízimentőinek, akik idén különösen nehéz körülmények között vigyáztak a pethajósok biztonságára. A pethajók építéséhez a Tisza Textil járult hozzá hasznos alapanyaggal. A verseny során a motoros, kiszolgáló hajókat a HONDA gyorsította. A PET flotta sok segítséget kapott a Tisza menti települések, Tiszabecs, Tiszacsécse, Túr-bukó (Tiszakóród), Tivadar, Palkonya, Vásárosnamény-Gergelyiugornya önkormányzataitól és vállalkozásaitól. A résztvevők komfortérzetét segítő új létesítmény, a Pontonkonvoj a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, építését a STORQUE.NET segítette. Külön köszönet jár a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, és az Ökologistic Alapítvány közreműködéséért. A Henkel, a Siemens, a Messer Hungarogáz évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segített. A Konasoft online versenykövető felülettel, a DECK.hu hajózási felszerelésekkel támogatta a Tisza műanyagmentesítését. A Tilos Rádió évek óta élő bejelentkezésekkel viszi hírét a versenynek.

Címlapkép, fotók: Varga Péter

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pet

pet kupa

hulladék

szemét

újrahasznosítás

uszadék

tisza

felső-tisza