Borsodban a legrosszabb a helyzet: de van, ahol a lakosság 120%-a kapott védettségit

HelloVidék   
  Megosztom
Borsodban a legrosszabb a helyzet: de van, ahol a lakosság 120%-a kapott védettségit

Az országos adatok valamivel kedvezőbb képet mutatnak a valóságosnál, mivel akik átestek a betegségen és be is oltatták magukat, két védettségi igazolványt is birtokolnak. Így lehetséges, hogy a listavezető két településen (Ipolytölgyes és Nemeskisfalud) 120% körüli a hivatalos adat. De végre közzétették a többi település adatait is!

A Telex számolt be róla, hogy Széll Bernadett országgyűlési képviselőnek, hosszas munka után sikerült megszereznie a védettségi igazolványok települési adatait a Fővárosi Kormányhivataltól, amely az igazolványok postázását végzi. Az erről szóló Facebook-posztban a politikus azt írta, hogy augusztusig országosan 6 560 942 darab védettségi igazolványt postáztak ki, amelyet nem csak a koronavírus ellen beoltottak, hanem azok is megkapnak, akik igazoltan felgyógyultak a betegségből.

A számok valamivel kedvezőbb képet mutatnak a valóságosnál, mivel akik átestek a betegségen és be is oltatták magukat, két okmányt is birtokolnak. Így lehetséges, hogy a listavezető két településen (Ipolytölgyes és Nemeskisfalud) 120% körüli a hivatalos adat.

A településeket nézve jóval nagyobb különbségek vannak. Az említett, a lista elején álló 100% fölötti adattal bíró Ipolytölgyeshez képest vannak 30% alatti értékek is. Utóbbiak jellemzően a szociálisan leszakadt, elnéptelenedő, elszegényedő, leginkább borsodi, somogyi vagy szabolcsi falvak. Az egyik sereghajtó az ország legszegényebb települése, Csenyéte, és a lista végén találjuk még Csomát, vagy az Ózdhoz közeli Farkaslyukat.

Eltérő szakmai vélekedések vannak a nyájimmunitáshoz szükséges adatokról, de a közzétett számok alapján a legalacsonyabb, 70%-os határt nem közelítjük meg országosan. (Olyan szakmai vélekedés is van, ami szerint 90%-os átoltottság kellene a biztonsághoz.)

A Telex cikkében megyékre és településekre lebontva böngészhetjük az adatokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

telex

átoltottság

védettségi igazolvány

védettségi igazolvány érvényessége