Őrület, mi folyik itt: brutális mérgezések történtek a vadásztársaság területén

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, mi folyik itt: brutális mérgezések történtek a vadásztársaság területén

Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat, 96%-ban védett madár teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az elkövetők kilétét a rendőrség nyomozás keretében vizsgálja.

Az MME (Magyar Madártani Egyesület) méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi őrszolgálata és önkéntesek segítségével a múlt héten 101 mérgezett csalétket és 50 mérgezés miatt elpusztult állat tetemét találta meg Tura határában.

A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket hatalmas számban helyeztek el a területen. Ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra (sakálokra) jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is.

Az MME kéri, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez, és azonnal értesítse a hatóságokat!

A módszer és a kivitelezés egyaránt arra utal, hogy az elkövetők nagy területről próbálták teljesen kiirtani a ragadozó fajokat. A mérgezéses esetek hatalmas természetvédelmi veszélyét jelzi, hogy függetlenül attól, mi lehetett a mérgezések eredeti célpontja, az áldozatok 96%-át védett vagy fokozottan védett madárfajok tették ki.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a DINPI és az önkéntesek az utóbbi napokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy a mérgezett csalétkeket és a tetemeket is minél gyorsabban begyűjtsék, gátat szabva a további értelmetlen pusztításnak és a közvetlen életveszélynek. A terület közelében fészkelő parlagisas-pár eddig csodával határos módon eddig túlélte a mérgezést, de továbbra is nagy a kockázata, hogy a madarak rátalálnak egy eddig fel nem fedezett mérgezett csalétekre vagy a mérgezés miatt elpusztult más állatra. A szakemberek továbbra is folytatják a terület folyamatos és alapos ellenőrzését.

A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. Kérik a lakosság segítségét is, hogy amennyiben információval rendelkeznek az esettel kapcsolatban, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadmérgezés

madár

ragadozó madár

mérgezés

mme

orbán zoltán