Egyre menőbb a túrázás: milliók járják Magyarország kedvenc helyeit

Világgazdaság   
  Megosztom
Egyre menőbb a túrázás: milliók járják Magyarország kedvenc helyeit

A nyár, a vízparti pihenés lehetősége és a korlátozások részbeni feloldása jellemzően a klasszikus nyári úti célok felé fordította a turisták figyelmét, de a természetjárás iránti érdeklődés töretlen maradt.

A rutinos túrázók mellett a nagyvárosban élők és egyre több család választja az erdei kirándulásokat.Az erdőjárás jellemzően azért a tavaszi és az őszi hónapokban a legnépszerűbb, de most már azok is elindultak a természetbe, akik eddig ezt sohasem tették – közölte a VG megkeresésére a Magyar Természetjáró Szövetség.

A hazai túrázók statisztikája a teljesítést igazoló bélyegzőfüzetek alapján készül, ezeket beküldik ellenőrzésre. Mivel a teljesítés időtartama nincs korlátozva, így gyakori, hogy valaki az egyik évben elkezdi, és majd csak három-öt év múlva fejezi be a túrát, azaz járja végig a teljes útvonalat, és ekkor adja le a füzetét.

Emelkedő tendenciát elsősorban a kéktúrát most kezdők számában lehet látni, az igazolófüzetekből már mostanáig csaknem a kétszeresét adták el idén a tavalyinak. Beszédes adat, hogy már 300 ezren töltötték le a Természetjáró túravezető telefonos applikációját.

Kik vágnak bele a túrába?

Sokkal gyakoribb a társaságban túrázás, mint a magányos vándorlás. Túráznak családok gyerekekkel, idősebbek, egyénileg, párban, csoportban, hálózsákkal nomád körülmények között, vagy profi szervezéssel szállásokon éjszakázva. A nagyvárosiak és a családok körében kifejezetten megélénkült a túrázás iránti érdeklődés.

Nehéz tud lenni egy alföldi szakasz is, hiszen hosszú órákon át egy gátkoronán haladni, pláne nyári kánikulában, bizonyos értelemben megterhelőbb, mint erdei szakaszokon vándorolni, változatos természeti környezetben

– részletezték a kihívásokat.

A Magyar Természetjáró Szövetség egy majdnem 140 éves civil és nonprofit szervezet, 220 tagszervezettel, 15 ezer körüli taglétszámmal. A hazai gyalogos turistautak mintegy 20-25 ezer kilométerének létesítése, karbantartása és nyilvántartása is a szövetség alapfeladatai közé tartozik, akárcsak a természetjáráshoz kapcsolódó hiteles ismeretek terjesztése. A szövetség működteti a kéktúrákat, és felel a három nagy kéktúra 2580 kilométernyi turistaútjáért. Épp záró időszakában van hét uniós pályázatuk, miközben az erdőgazdaságokkal konzorciumban számtalan erdei infrastruktúra-fejlesztési projekten dolgoznak közösen. A felelős túrázás kiemelt cél, a szemléletformálás évekig a legfontosabb tevékenységük közé fog tartozni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

túrázás

bakancslista