Tragikus a helyzet, most a madarakon a sor: tömegesen pusztulnak a Velencei-tóban

HelloVidék   
  Megosztom
Tragikus a helyzet, most a madarakon a sor: tömegesen pusztulnak a Velencei-tóban

Tragikus a helyzet a Velencei-tónál: az újabb tömeges halpusztulást most sajnos madarak elhullása tetézi. Civilek egy csoportja tucatnyi elpusztult madártetemet távolított el a tó területéről, a még élő állatokat pedig madárkórházba szállították.

A Velencei-tónál az újabb tömeges halpusztulással párhuzamosan sajnos már madarak is elkezdtek hullani. Hivatalosan egyelőre nagyon kevés információt lehet tudni, az illetékesek hallgatnak, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) is csak egy semmitmondó közleményt adott ki, amelyben ráadásul azt írták, hogy a tó vízszintje „körülbelül” négy centimétert emelkedett, ám ennek a hivatalos adatok között nyoma sincs, írja a Pecaverzum.

A mai esténket ismét a Velencei-tóban és partján töltöttük, csak nem úgy, ahogy megszokott ilyenkor a nyári estéken. Több napja a hatalmas mértékű, második halpusztulás mellet a madarak is nagyobb mennyiségben elkezdtek dögleni

– írja Homoródi Szabolcs, az egyik önkéntes közösségi oldalán.

A kis csapat melles csizmában egy kifejezetten a madarak által kedvelt partrészt látogatott meg vasárnap, ahonnan a 10-20 darab dög mellől két még élő, beteg sirályt is befogtak.

Mindketten sajnos a botulizmus tüneteit mutatták, melynek a jellegzetessége, hogy az állat szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek

– állapította meg a szomorú tényt Homoródi Szabolcs.

A madarakat mentő civilek kérik, ha valaki a fentebb leírt tüneteket produkáló madarat talál a Velencei-tóban, ne hagyja magára, mert úgy biztosan elpusztul. Körültekintően, de viszonylag egyszerűen befoghatóak. Ezután egy egyszerű papírdobozban elszállíthatóak vagy a közeli, Sukorói Vadmadárkórházba vagy Dunaharasztiba, a Tollas Barát Madárkórházba.

Leírhatnám a szokásos köröket, hogy mi a büdös francnak kell történnie ahhoz, hogy ismét ne csak a civilek szedjék naponta a több tonna dögöt, keressék a megmenthető madarakat, valakik találjanak választ a tóban zajló folyamatokra, de teljesen felesleges. Az állami szervek szerint ez így van rendben. Vagy ha netán lenne olyan, aki tudja, hogy ez így nem lesz jó, annak szólnak

– adott hangot véleményének Szabolcs.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

halpusztulás

madárpusztulás

vízszint

mohosz

civilek

botulizmus

homoródi szabolcs