Őrült drága lett az egyetemkezdés: sokszázezres költséggekkel számolhatnak a diákok

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült drága lett az egyetemkezdés: sokszázezres költséggekkel számolhatnak a diákok

Több százezer forintba is kerülhet az évkezdés az egyetemistáknak. A legdrágább képzésért 1 millió forintot kell fizetni félévente. A vidéki egyetemvárosokban tovább drágultak az ingatlanok. Debrecenben átlagosan 120 ezer Ft-ba kerül egy lakás havi bére, Budapesten 145 000 Forintot is elkérnek a kiadók. Sok fiatal ezért munkát vállal a tanulmányai mellett.

Idén közel 76 ezren kerültek be a felsőoktatásba az első körben, pótfelvételivel pedig további 6 ezren. Sokan azonban önköltséges képzésre jutottak csak be. A legdrágább szakon, a Semmelweis Egyetem orvosi karán 1.350 millió forint a tandíj félévre, míg az Eszterházy Károly Egyetem grafikusművész képzésén 800 000 forint. A Corvinus Egyetem Kommunikáció és Média szaka 395.000 forintba kerül, ugyanez a képzés angol nyelven 560.000 forint egy félévre - sorolja az ATV.

Az ATV Híradónak nyilatkozó budapesti másodéves joghallgató 255. ezer forintot fizet félévente a tanulmányaiért. Azt mondja, iskolakezdéskor a tandíj mellett a tankönyvek is több ezres tételt jelentenek.

Azoknak a fiataloknak, akik a kollégium helyett albérletben laknak, szintén mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. A pandémia hatására Budapesten csökkentek az albérlet árak, ám még így is sokan kényszerülnek közösen ingatlant bérelni. A vidéki egyetemvárosok és Budapest albérletárai között 30-40%-os is lehet a különbség.

Balog László, az ingatlan.com vezető elemzője azt mondta:

a többi egyetem városban Nyugat-Magyarországon és Debrecenben emelkedtek a bérleti díjak, általában 100-110 ezer forintért lehet például bérelni Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben is 120.000 forintot kérnek a tulajdonosok.

Egyetemistaként a legtöbbet gyakornoki munkával lehet keresni: a fiatalok 2500 forintos órabért is kaphatnak.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egyetem

diákhitel

diák

ingatlan

tandíj

albérlet