Áttörést érhetnek el a daganatos betegek kezelésében: ez a módszer segíthet

HelloVidék   
  Megosztom
Áttörést érhetnek el a daganatos betegek kezelésében: ez a módszer segíthet

Számos daganat típusra már krónikus betegségként tekintünk, mert a beteg halálát elsősorban a szívrendszeri szövődmények okozzák, sokszor évekkel a rák megjelenése után, viszont a már hazánkban is elérhető CMR tovább növelheti a hosszú távú túlélés esélyeit. A CMR, avagy a szív MR vizsgálata az aranystandard a szívizom-károsodás korai és késői meghatározására. A vizsgálat káros mellékhatások nélkül ismételhető, így a betegek követésére is alkalmas, hiszen az MR esetében nincs sugárterhelés.

A daganatos betegségek kezelésében az utóbbi években jelentős fejlődés volt, a túlélés számos daganat esetében javult. Egyre gyakrabban észleljük azonban, hogy sokszor nem a rák, hanem a szívet érintő szövődmények miatt romlik a beteg állapota; olyanoknál is, akiket korábban gyógyultnak nyilvánítottak

- mondja dr. Vértes András, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője. A kardiológus-főorvos szerint a már a hazánkban is elérhető CMR tovább növelheti a hosszú távú túlélés esélyét.

A Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE) tanulmánya szerint a rákos megbetegedések száma 1995 óta egymillióval nőtt Európában. A szakemberek úgy vélik, húsz év múlva további 775 ezerrel többen lehetnek azok, akik a koronavírus-járványnál is halálosabb betegségben szenvednek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több az új, az onkológiában használható terápiás lehetőség, ám a teljes felépülés korántsem olyan egyszerű.

Számos daganat típusra már krónikus betegségként tekintünk, mert a beteg halálát elsősorban a szívrendszeri szövődmények okozzák, sokszor évekkel a rák megjelenése után

- hívta fel a figyelmet dr. Vértes András kardiológus-főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője.

Ennek oka, hogy az új, hatékony daganatellenes módszerek olyan kardiovaszkuláris mellékhatásokkal rendelkeznek, amelyek a kezelés első hónapjaiban, vagy évekkel később jelentkeznek. Emiatt – bár a betegek jelentős részét a sikeres daganatellenes kezelés következtében nyilvánították – halálos kimenetelű szívelégtelenség is kialakulhat. Egyes daganatos betegségek kezelésére alkalmazott kemoterápia ugyanis súlyosan károsíthatja a szívizomsejteket, tette hozzá a kardiológus.

A daganatos betegséget túlélőknek ötször nagyobb a gyakorisága a szívelégtelenség, az infarktus, és a szívkülhártya megbetegedésnek, mint azoknál, akiknek az anamnézisükben nem szerepel daganatos megbetegedés

- húzta alá dr. Vértes András, aki az amerikai Kardiológus Társaság kardio-onkológiai szekció állásfoglalásában, a CMR-ben látja a megoldást.

A CMR, avagy a szív MR vizsgálata az aranystandard a szívizom-károsodás korai és késői meghatározására. A vizsgálat káros mellékhatások nélkül ismételhető, így a betegek követésére is alkalmas, hiszen az MR esetében nincs sugárterhelés

– magyarázta a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője, aki szerint a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen az onkológus és a kardiológus együttműködése, valamint az, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban lehessen a korai és késői kardiotoxikus mellékhatásokat felismerni és kezelni. Ebben meghatározó szerepe van a szív MR vizsgálatnak, ám jelenleg nemcsak több specialistára lenne szükség, hanem olyan intézményekre is, amelyek megfelelő MR-géppel rendelkeznek.

A RadiVert MR Diagnosztikai Központ specialistái 2020 óta egy olyan 1,5 Teslás készülékkel végzik a CMR-vizsgálatokat, amely alkalmas a szívizom pontos feltérképezésére annak érdekében, hogy a legmegbízhatóbb eredmények készüljenek” – árulta el a kardiológus-főorvos, aki – a szakmai társaságokkal egyetértve – úgy véli, a szövődmények korai felismerése mellett a megfelelő kezelések is rendelkezésre állnak, így pedig valóban elérhető a daganatos betegek teljes gyógyulása.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szívvizsgálat

daganatos betegség

megelőzés

kezelés

kardiológia