Eldobhatjuk a hallókészüléket? Implantációs műtéttel gyógyítanák a nagyothallást

HelloVidék   
  Megosztom
Eldobhatjuk a hallókészüléket? Implantációs műtéttel gyógyítanák a nagyothallást

Új út nyílt Magyarországon a hallás kezelésének történetében. A Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében 2021. szeptember 8-án megtörtént az első két Cochlear OSIA2 hallásjavító implantációs műtét egy felnőtt és egy gyermek beteg esetében. A most elvégzett két műtéttel, amelyet - a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztálya részéről Dr. Katona Gábor professzor és Dr. Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek, megkezdődött a nagyothallás új, világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon.

A nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb halláseredményeket sikerült elérni a gyógyításban. A most alkalmazott új módszer továbblép a korábbiakhoz képest, az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást eredményez.

A hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el és egyedülálló módon, Piezo Power transzducer technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvencia követés az ép halláshoz nagyon közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók.

A két intézmény között régi, szoros szakmai-baráti kapcsolat van, számos beteg esetében közösen konzultálnak, nemcsak fülészeti, hanem légúti, gégészeti eseteket is. Jelenleg is van több, közös kis betegük, akiket részben Budapesten, részben Szegeden gyógyítanak.

Az elmúlt évek során Prof. Dr. Rovó László irányítása alatt a Szegedi Tudományegyem Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztést hajtott végre, világszínvonalú, hibrid műtőblokkot építettek. A most elvégzett két műtéttel, amelyet - a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztálya részéről Dr. Katona Gábor professzor és Dr. Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek, megkezdődött a nagyothallás új, világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon. A következő gyermek műtétére még ebben a hónapban sor kerül.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nagyothallás

műtét

hallás

kezelés

szegedi tudományegyetem

heim pál gyermekkórház